Vlada

Ured bivše predsjednice Republike najvjerojatnije u sklopu rezidencije u Visokoj

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



ZAGREB Uredbom donesenom u četvrtak na sjednici Vlada je uredila osnivanje Ureda predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, koji će bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najvjerojatnije imati u sklopu rezidencijalnog objekta u Visokoj ulici u Zagrebu.


Bivšoj je predsjednici Ured dodijeljen na njezin zahtjev, a obavljat će stručne, analitičke, administrativne i tehničke poslove za potrebe bivše predsjednice.


Grabar-Kitarović, osim Ureda, prema Zakonu o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti ima pravo i na vozilo, vozača i dva državna službenika, a novac za plaće i ostale troškove osiguran je u proračunu.




“Kako bi se navedeno pravo predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti moglo u cijelosti ostvariti, Uredbom se uređuje osnivanje Ureda predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti te druga pitanja od važnosti za rad Ureda”, rekao je ministar državne uprave Ivan Malenica.


Ministar državne imovine Mario Banožić novinarima je uoči sjednice rekao da će ured bivše predsjednice najvjerojatnije biti u sklopu rezidencijalnog objekta u Visokoj ulici. “Vjerojatno će jedan dio Visoke biti, nekakvih stotinjak kvadrata koje će fizički biti moguće odvojiti”, rekao je.


Saboru je Vlada sa sjednice uputila konačni prijedlog izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, kojima se od 1. travnja povećava maksimalni iznos naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta (drugih šest mjeseci) za zaposlene i samozaposlene roditelje, sa 120 posto proračunske osnovice mjesečno, odnosno dosadašnjeg limita od 3991 kunu, na 170 posto proračunske osnovice, odnosno 5654 kune za prvih šest mjeseci, ako to pravo koristi jedan roditelj ili prvih osam mjeseci ako to pravo koriste oba roditelja.


Premijer Andrej Plenković istaknuo je da su u apsolutnom iznosu te naknade u mandatu ove Vlade povećane više od 3000 kuna što je, rekao je, ogromno postignuće.