Radnici traže restrukturiranje

Uljanikovci na Pantovčaku: Predsjednica obećala da će danas razgovarati s premijerom

P. N.

Foto Matija Habljak/PIXSELL

Foto Matija Habljak/PIXSELL

Sutra je na Trgovačkom sudu u Rijeci rasprava o tome treba li 3. maj u stečaj ili ne, a jedini način da ne ide u stečaj je da Vlada donese odluku", rekao je nakon sastanka predsjednik Štrajkaškog odbora i Jadranskog sindikata Boris Cerovac



Predsjednica Republike primila je u srijedu poslijepodne predstavnike radnika Uljanika. Najavljeno je to još početkom tjedna, prije akcije Uljanik u kojoj je jučer uhićeno 12 čelnih ljudi brodogradilišta, piše portal televizije N1 .


“Tražimo da nam se omogući ono što se omogućilo i drugim brodogradilištima, da imamo restrukturiranje. Brodogradnja je nešto posljednje što je ostalo od industrije. Od predsjednice smo dobili punu podršku. Mislim da bi bilo bolje da je ona došla u Uljanik ili 3. maj, ali eto, spriječena je zbog raznih obaveza. Dala je do znanja da će o svemu o čemu smo danas razgovarali obavijestiti Vladu i od njih tražiti da postupe onako kako je najbolje za brodogradnju. Mi ne možemo više čekati. Vlada je odavno upoznata s brojkama, ovo sad nisu novi momenti, brojke su poznate samo je pitanje da netko donese konačnu odluku. Sutra je na Trgovačkom sudu u Rijeci rasprava o tome treba li 3. maj u stečaj ili ne, a jedini način da ne ide u stečaj je da Vlada donese odluku”, rekao je nakon sastanka predsjednik Štrajkaškog odbora i Jadranskog sindikata Boris Cerovac.


Na sastanku je bio i povjerenik povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko, koji je četiri godine bio u Nadzornom odboru Uljanika. Kazao je da pred nadzorni odbor nije dolazilo ništa sumnjivo, da su se brodovi stalno dogovarali.




“Ne znamo zašto su uhićeni naši bivši direktori. Ima tu dosta tih problema koji tek sad izlaze van”, rekao je Šverko koji vjeruje da im predsjednica može pomoći, unatoč ograničenim ovlastima.


“Može puno pomoći jer je jedina uz ministra Horvata rekla da podržava restrukturiranje, a ne stečaj. To je ponovila i danas. Naravno da ne može obećati jer ne odlučuje o tome, ali može kao moralni autoritet razgovarati s Vladom. Rekla je da će već danas razgovarati s premijerom”, kazao je Šverko.