Razgovor

Uljanik: Četvrti dan štrajka, održan sastanak s belgijskom kompanijom za koju se gradi jaružalo

Hina

Reuters

Reuters

 Nakon što su se u srijedu sastali s australskim brodovlasnikom i vlasnikom kompanije »Scenic« Glenom Moroneyem, za koju Uljanik gradi luksuzni polarni istraživački kruzer »Scenic eclipse«, članovi Štrajkaškog odbora u četvrtak su održali sastanak s predstavnicima belgijske kompanije »Jan de Nul«, za koju Uljanik gradi samohodno usisno jaružalo na vlastiti pogon, najsnažnije jaružalo na svijetu s najboljim izvedbenim performansama



 Radnici Uljanika zbog neisplate plaća za rujan u četvrtak štrajkaju četvrti dan, a članovi Štrajkaškog odbora održali su sastanak s predstavnicima belgijske kompanije »Jan de Nul«, za koju grade jaružalo.


 Nakon što su se u srijedu sastali s australskim brodovlasnikom i vlasnikom kompanije »Scenic« Glenom Moroneyem, za koju Uljanik gradi luksuzni polarni istraživački kruzer »Scenic eclipse«, članovi Štrajkaškog odbora u četvrtak su održali sastanak s predstavnicima belgijske kompanije »Jan de Nul«, za koju Uljanik gradi samohodno usisno jaružalo na vlastiti pogon, najsnažnije jaružalo na svijetu s najboljim izvedbenim performansama.


 »Predstavnici te kompanije su također iskazali interes za uključivanje u traženje rješenja za održivu budućnost Uljanika, ali nisu zainteresirani ući uz vlasništvo«, rekao je za Hinu predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac. Dodao je da deblokada računa Uljanika radnicima ne znači ništa kad na njemu još nema novca za plaće. 


 Komentirajući medijske napise o stanju u Društvu koje je, po navodima Ministarstva financija, potrošilo novac za brodove koje nije ni počelo graditi, Cerovac je istaknuo kako ne vjeruje da se taj novac nenamjenski trošio. »Ne vjerujem da se taj novac nenamjenski trošio a da pritom nije bilo pokrića za to, posebice kad su u pitanju veći iznosi. Za male iznose, o tome bi se još dalo razgovarati«, rekao je Cerovac.

 Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske i član Štrajkaškog odbora Đino Šverko rekao je kako nikoga ne opravdava, ali misli da se dio tog novca po svemu sudeći trošio i za isplatu plaća.


 Po njihovim riječima, u petak će članovi Štrajkaškog odbora održati dva skupa radnika na kojima će se dogovoriti o daljnjim aktivnostima. Pritom vjeruju kako će Trgovački sud već u ponedjeljak imenovati dva člana Nadzornog odbora kako bi se odmah mogla održati konstituirajuća sjednica tog tijela.  Iz Uljanik grupe u četvrtak su priopćili kako nema novih, nepoznatih elemenata o poslovanju Uljanika te da su sve zakonom propisane informacije objavljivane na Zagrebačkoj burzi.

 Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je pak na sjednici Vlade rekao da je od 2010. do rujna 2018. Uljanik grupi izdano 7,5 milijarda kuna jamstava, od čega je aktivno 4,29 milijarda. Dodao je da se, po podatcima Uljanik grupe i brodograđevne industrije Jadranbroda, može vidjeti da gradnja velikog broja brodova nije ni počela, ali su financijska sredstva potrošena za njihovu gradnju. Iz podataka proizlazi da financijska sredstva u visini od 1,07 milijarda kuna, za koja su izdana državna jamstva od 855,96 milijuna kuna, nisu potrošena za izgradnju tih brodova.