Drugi krug

Ulazimo u završnicu velike bitke za Pantovčak: Kome više odgovara manji odaziv na izbore?

Tihana Tomičić

Foto Igor Kralj, Pixsell

Foto Igor Kralj, Pixsell

Zoranu Milanoviću sada pogoduje manji broj birača na biralištima, a Kolindi Grabar-Kitarović što veća izlaznost. Za Grabar-Kitarović bitno je i kako će u finalnoj borbi komunicirati s biračima u Zagrebu, a za Milanovića bi, osim Zagreba, za pobjedu mogla biti presudna i Istra



ZAGREB – Iako su u izjavama suzdržani, u izbornom stožeru kandidata SDP-a i 13 drugih stranaka Zorana Milanovića ne kriju zadovoljstvo pozitivnim trendom koji ih prati uoči drugog kruga izbora.


Iako se čini da neće biti prihvaćena njegova ideja da se umjesto tri održi jedno zajedničko veliko sučeljavanje njega i kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar-Kitarović, već će morati triput ponavljati isto na tri televizije, u njegovu stožeru zadovoljni su rezultatima ankete koja je provedena odmah dan nakon prvog kruga izbora na tisuću ispitanika, i koje je objavila Nova tv, a po kojim bi Zoran Milanović, da se danas održavaju predsjednički izbori, osvojio 48,4 posto birača, a Kolinda Grabar-Kitarović njih 41,1 posto, dok je neodlučnih 10,4 posto.


Prema tom istraživanju, što Milanovićeve najviše i raduje, on bi mogao računati, ako ih uvjeri da izađu na birališta, na svih 100 posto glasova Darija Juričana i Dejana Kovača, na čak 86 posto glasova Dalije Orešković, 80 posto glasača Katarine Peović, ali i 69 posto birača Mislava Kolakušića te 63 posto birača Ivana Pernara.


Finalna borba




Kolinda Grabar-Kitarović pak može računati na 64 posto birača Miroslava Škore, a Zoran Milanović na 28 posto. I upravo će taj omjer biti ključan za drugi krug izbora jer je jasno da se kandidati sada bore za Škorinih 24,4 posto glasova, koliko je on bio osvojio u prvom krugu. Distribucija, logično, ide većim dijelom kandidatkinji HDZ-a jer je Škoro bio kandidat desnice, no činjenica da bi ipak gotovo trećina podržala i Milanovića, pokazuje da je među Škorinim biračima bilo i jako puno onih koji su za njega glasali jednostavno zato jer je on celebrity, pjevač široke popularnosti, a i podaci iz izlaznih anketa govore da je za njega glasao dobar dio mlađih birača.


Za Milanovićev tim važan je podatak da je Škoro premoćno pobijedio Kolindu Grabar-Kitarović u srcu Zagreba gdje je ona dobila tek 19 posto glasova, a upravo bi glavni grad i na ovim izborima, kao i na svakim prethodnim predsjedničkim izborima, mogao biti ključan za pobjedu.


Naime, podbačaj Ive Josipovića u Gradu Zagrebu na izborima 2015. u drugom krugu, stajao ga je poraza od aktualne predsjednice. Budući da je ona sada u Zagrebu bila tek treća po broju glasova, iza Milanovića i Škore, jedna je od najvećih opasnosti za nju u drugom krugu Zagreb, te je bitno kako će u finalnoj borbi komunicirati s biračima u Zagrebu.


Na misi u Rijeci


Možda je to glavni razlog da je na Badnjak sa svojim suprugom Jakovom prošetala po Dolcu i centru glavnoga grada, usput Milanoviću poručujući da neće odgovarati protukandidatima, »pogotovo ne kad govore iz sigurnosti SDP-ovih skupova, kad izigravaju kvazifrajerstvo i kad su na rubu seksizma’’.


S druge strane, Milanović je ove praznike mirovao, bez izjava, osim čestitke na društvenim mrežama, no u njegovu stožeru nisu krili ljutnju što je Grabar-Kitarović bila najavila mirne praznike, bez političkih skupova, a onda je najprije bila na Dolcu, pa na misi u Rijeci, pozvavši novinare da je prate, a tvrdeći da kampanje nema.


Prema spomenutoj anketi, inače, Zoran Milanović dobiva 51 posto glasova mladih do 29 godina, ali i 60 posto birača od 30 do 44 godine. Može računati na 56 posto birača s VSS-om i 52 posto birača u gradovima.


U prednosti je u Zagrebu, Sjevernoj Hrvatskoj te u Primorju i Istri sa 60 posto. Za Milanovića bi, pak, osim Zagreba, za pobjedu mogla biti presudna i Istra – naime, tamo su već počela koškanja između SDP-a i IDS-a, s obzirom da IDS podupire Milanovića bezrezervno, ali je na samom terenu, u istarskim gradovima, SDP u oporbi prema IDS-u, stoga je Boris Miletić već prozvao njihovog šefa županijske organizacije Vilija Bassanesea da nije dovoljno odradio na terenu.


Na zadnjim izborima Ivo Josipović je u Istri u drugom krugu dobio skoro dvije trećine glasove, a to bi i Milanoviću sada bilo potrebno za ukupnu pobjedu, no zasad je podrška na 60 posto. Očito će se stoga dvije stranke morati malo ozbiljnije dogovoriti o suradnji, umjesto da su jedni drugima »crni labud« u Puli i ostalim većim gradovima u Istri.


Odlučivat će i debate


Kolinda Grabar-Kitarović pak po ovoj anketi može računati na većinu birača od 45 do 59 godina, njih 52 posto. Oni s osnovnom školom bi većinski, odnosno njih 46 posto, glas dali Kolindi Grabar-Kitarović, a većinsku potporu ima među biračima na selu – 52 posto. Kolinda Grabar- Kitarović pobjeđuje u Slavoniji, Banovini i Kordunu, te Dalmaciji.


Prema istoj anketi, HDZ kao stranka stagnira, dok je SDP u porastu, na valu pozitivnog trenda svog kandidata. Zanimljivo je i da je većina građana odlučila glas dati prije izbora – njih 53 posto, no politički analitičari ocjenjuju da bi u drugom krugu itekako mogle odlučivati debate.


– Ovo je nova utakmica i svaki dan u kampanji može utjecati na odnose među favoritima. Milanović je bolje iskoristio prvi krug kampanje, imao odličan, pomirljiv govor u izbornoj noći i prihvatljiv je većini birača koji su glasali za lijeve kandidate.


On je u uzlaznom trendu i zasad je blagi favorit jer mu je izazov i dobiti sve te birače na birališta 5. siječnja, kaže analitičar Krešimir Macan za naš list. S druge strane, Grabar-Kitarović je do debate bila u padu, tako da u drugi krug ulazi stabilizirana, ali s jasnim izazovom kako privući sve one koji su glasali za Miroslava Škoru, jer svi oni nisu nužno kontra ljevice i ne mobilizira ih dovoljno što je protivnik Milanović, koji uz to vješto zasad izbjegava bilo kakvo nepotrebno potpaljivanje vatre na desnici kontra sebe, dodaje.


Neizvjesna bitka


Macan smatra da je prednost Grabar-Kitarović jaka infrastruktura koja može biti prevaga u ovako neizvjesnoj bitki. No, prije svega mora biti odlična na predstojećim sučeljavanjima. Pritom, Milanović je fokusiran na poruke o budućnosti i normalnoj Hrvatskoj, dok Grabar-Kitarović mora tek odabrati na što će staviti fokus u drugom krugu, zaključuje Macan.


Po analitičaru prof. Žarku Puhovskom, Zoran Milanović ima šanse pobijediti samo ako izlaznost bude mala. Najveći dio Škorinih birača neće moći glasati za »komunjaru«, kako oni doživljavaju Milanovića. A svakom drugom je itekako jasno da Milanović nije nikakva »komunjara«, no ti glasači imaju svoje viđenje stvari i tu nema pomoći, smatra politički analitičar Žarko Puhovski.


Po njemu, Milanoviću bi u tom slučaju najviše pomoglo kad bi što manji broj Škorinih birača izašao u drugi krug. Općenito, odaziv bi mogao odlučiti izbore – Milanoviću sada pogoduje manji, a Kolindi Grabar-Kitarović veći broj građana na biralištima.