Bitka za manji porez

‘Ugrožene su investicije i radna mjesta’: Ugostitelji traže niži PDV barem na hranu

Branko Podgornik

Ugostiteljstvo na području PGŽ-a zapošljava i do 10 tisuća radnika / Foto Ivica TOMIĆ

Ugostiteljstvo na području PGŽ-a zapošljava i do 10 tisuća radnika / Foto Ivica TOMIĆ

Ugrožene su investicije i radna mjesta – ističu u Cehu ugostitelja HOK-a. Već je i stopa PDV-a od 13 posto najviša u okruženju, upozoravaju ugostitelji iz PGŽ-a



ZAGREB – Povećanje PDV-a na hranu i pića s 13 na 25 posto smanjit će potrošnju građana i turista u kafićima te restoranima, zatvoriti dio radnih mjesta te srezati investicije ugostitelja. Bit će to težak udarac ugostiteljstvu i turizmu, koji su nakon 2012. postali motor razvoja Hrvatske – poručio je jučer Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK), koji je od Vlade zatražio da se poštuje Strategija turirstičkog razvoja zemlje, koja predviđa suprotno: smanjenje PDV-a s 13 na 10 posto.


– Ako to nije moguće, Komora ima alternativni prijedlog. Ako se PDV na pića podigne na 25 posto, na hranu bi trebao ostati porez od 13 posto – predložio je Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a, napomenuvši da treba voditi računa o kontinentalnom turizmu u Hrvatskoj, a ne razmišljati samo o izvanpansionskoj potrošnji na Jadranu.


Dobre i loše strane


Porezna reforma ima i dobre strane, a to je sniženje poreza na dohodak te praga za plaćanje PDV-a. No, dobre strane te reforme ugostiteljima ne mogu nadoknaditi gubitke zbog povećanja PDV-a, koji su daleko veći od dobitaka – upozorio je šef Komore.




Na okruglom stolu tjednika Lider u HOK-u, negativne posljedice dvostruko višeg PDV-a na poslovanje detaljno je obrazložio Ivan Nauković na primjeru ugostiteljskog objekta Medvedgrad iz Zagreba. Zarada ugostitelja past će za 18 posto, broj zaposlenih smanjit će se s njih 12 na deset, a cijene će porasti za 10 posto. Konobari će biti opterećeniji, manje će se izdvajati za marketing, a investicije će biti otežane, procijenio je Nauković.


– Puno smo proteklih godina ulagali, a povećanje PDV-a je katastrofa – dodao je poznati ugostitelj Zlatko Puntijar. Svima trebaju biti u interesu veće investicije u turističkom sektoru. Ovako, investicije su ugrožene, a ugrožena je i konkurentnost hrvatskog turizma spram susjeda. Cijene nismo povećavali desetak godina. Pripremili smo se na smanjenje PDV-a. Sada ćemo izgubiti rentabilnost i pasti u gubitke – tvrdi Puntijar.


Najavljena akcija


Mnogi smatraju da ugostitelji pretjeruju, pa je voditelja okruglog stola zanimalo zašto nakon 2012., kad je smanjen PDV, nisu snizili cijene, primjerice kave. “Istina, cijenu nismo smanjili. No, uložili smo taj novac u otvaranje novih ugostiteljskih objekata i u novo zapošljavanje”, upozorio je Nauković iz Medvedgrada. Ugostitelj Damir Jurković tvrdi da su nabavne cijene kave, pića i hrane od 2012. skočile najmanje 33 posto. Najave prosvjednog zatvaranja lokala u HOK-u jučer nisu ni potvrdili, niti opovrgnuli, već su to pitanje ostavili otvorenim.


U Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije na sutrašnjem bi se sastanku predstavnika svih 11 udruženja obrtnika u turizmu i ugostiteljstvu, između ostalog, trebala donijeti odluka o točnom terminu održavanja prosvjedne akcije protiv povećanja stope PDV-a, kojom bi na dva sata zatvorili svoje lokale. Najavio je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsjednik županijske Obrtničke komore Dalibor Kratohvil. Čelnik ove županijske Komore istaknuo je pritom kako je već sadašnja stopa PDV-a od 13 posto najviša u odnosu na zemlje u okruženju, prvenstveno Italiju, Austriju i Sloveniju u kojima taj porez ide do najviše 10 posto. Planirano povećanje PDV-a velik broj ugostitelja neće moći prebroditi, konstatitao je Kratohvil, i sam iz ugostiteljske branše.


Posljedice recesije


U Obrtničkoj komori Primorsko-goranke županije ističu i kako će se najavljeno povećanje PDV-a na 25 posto neminovno odraziti na ulaganja u ugostiteljstvo i turizam općenito koja bi, ako Ministarstvo financija ustraje na ovom prijedlogu, mogla pasti na razinu od prije nekoliko godina.


Kratohvil je iznio podatak da se od 8.000 obrtnika koji posluju na području PGŽ-a njih 1.800 bavi ugostiteljstvom i u svojim objektima zapošljavaju između 7.500 i 10.000 radnika.


U Obrtničkoj komori PGŽ-a pozdravljaju veći dio najavljene porezne reforme, pogotovo onaj koji će rasteretiti obrtnike i gospodarstvo općenito, ali ističu da se mora naći drugo rješenje za ugostiteljstvo.


Kratohvil je iskoristio i priliku da objasni zašto ugostitelji nisu 2013. godine, kada im je PDV snižen na 13 posto, to tada “popratili” u svojim cjenicima. Nakon duboke krize i recesije, smanjenje PDV-a bila je mjera kojom se doslovno spašavalo što se spasiti još dalo – kazao je Kratohvil.