Županijski sud

Ubojici iz Senja 40 godina zatvora: Redar ga je udario nogom u stražnjicu, a onda je uslijedio krvavi pohod

Hina

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Prvo je hicem iz pištolja u grudi pogodio Mesića, koji je ipak uspio pobjeći iz kluba, a zatim je s više hitaca pogodio Lopca koji ga je na podu molio da ga ne ubije, ali mu je Tomljanović iz neposredne blizine pucao u glavu.



RIJEKA – Ivan Tomljanović (57) iz Senja danas je na riječkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora zbog teškog ubojstva 38-godišnjeg Tomislava Lopca, redara u disko klubu “Konoba” u Senju, kao i da je pucanjem iz pištolja u istoj noći u rujnu 2017. u klubu pokušao ubiti dvojicu gostiju, teško ih ranivši.


Presudu je donijelo sudsko vijeće pod predsjedavanjem sutkinje Ike Šarić, a njome je potvrđena otpužnica prema kojoj je Tomljanović iz bezobzirne osvete pucanjem iz pištolja ubio Lopca te, u namjeri da ih ubije, teško ranio goste lokala Tina Rončevića i Josipa Mesića.


Tome je prethodila svađa nakon što je Mesić od pijanog Tomljanovića, koji je dosađivao njemu i njegovu društvu, zatražio da napusti klub.




Tomljanović je tada od redara Lopca tražio da ga zaštiti, na što mu je ovaj rekao da ga ostavi na miru te da izađe iz kluba, dok ga je Mesić udario nogom u stražnjicu pa je Tomljanović pao, na što se dio gostiju smijao.


Prema presudi, Tomljanović je potom otišao kući i uzeo pištolj i revolver s više desetaka komada streljiva, te se vratio u klub s ciljem da se osveti onima koji su ga ismijavali i ponižavali.


Prvo je hicem iz pištolja u grudi pogodio Mesića, koji je ipak uspio pobjeći iz kluba, a zatim je s više hitaca pogodio Lopca koji ga je na podu molio da ga ne ubije, ali mu je Tomljanović iz neposredne blizine pucao u glavu.


Rončević je tada pokušao pobjeći iz kluba, ali ga je Tomljanović stigao te mu pucao u glavu.


Nakon pucnjave pokušao je pobjeći, ali ga je savladao jedan gost kluba i zadržao do dolaska policije.


Lopac je umro na mjestu događaja, dok su Rončević i Mesić preživjeli zahvaljujući brzoj medicinskoj pomoći.


Tomljanović je nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu od 25 godina za teško ubojstvo Lopca, na 15 godina za pokušaj teškog ubojstva Rončevića i 10 za pokušaj teškog ubojstva Mesića, što je objedinjeno u kaznu od 40 godina. Uz to, određeno mu je obavezno liječenje od ovisnosti o alkoholu te obaveza nadoknade troškova postupka i niza vještačenja u ukupnom iznosu većem od 100 tisuća kuna. Produljen mu je i istražni zatvor.


Sutkinja Šarić kazala je kako su Tomljanoviću kao otegotne okolnosti uzete posljedice ranjavanja po zdravlje žrtava, posebno Tina Rončevića, smrtni strah gostiju u klubu tijekom pucanja, brojnost nanijetih ozljeda, način počinjenja djela pucanjem u glavu iz neposredne blizine, bezobzirnost i agresivnost.


Kao olakotne okolnosti mogle bi se uzeti u obzir dosadašnja neosuđivanost, smanjena ubrojivost u vrijeme počinjenja zločina, da je otac djeteta te da se u ovom trenutku protiv njega ne vodi drugi sudski postupak, ali sagledavajući posljedice one ne mogu imati odraz na ublažavanje kazne, istaknula je sutkinja.


Tomljanovićeva obrana pokušala je dokazati da nije bila riječ o teškom ubojstvu i pokušajima teškog ubojstva, nego o kažnjivom djelu usmrćenja, što se odnosi na oduzimanje života zbog prekomjerne ispovociranosti i razdraženosti.


No, sudsko vijeće nije prihvatilo tu tezu, ustvrdivši da je od događanja u klubu, kad je Tomljanović ponižen i ismijan, do povratka u klub proteklo 15 do 20 minuta. Na putu do kuće i natrag s pištoljem i revolverom imao je dovoljno vremena da razmisli o svom ponašanju te ne može biti riječ o momentalnoj reakciji na poniženje, kazala je Ika šarić.