Sporne Čavoglave

USTAŠKI POKLIČ Sud odlučio da Thompson uzvikom “Za dom spremni” nije prekršio zakon

P. N.

Foto: I. TOMIĆ

Foto: I. TOMIĆ

 Thompson je na sud došao prema optužnom prijedlogu za remećenje javnog reda i mira vezano za poklič »Za dom spremni« tijekom izvođenja pjesme »Bojna Čavoglave«



Marko Perković Thompson nije prekršio zakon uzvikom Za dom spremni, odlučio je sud u Slunju.


Podsjetimo, Thompson je na sud došao prema optužnom prijedlogu za remećenje javnog reda i mira vezano za poklič »Za dom spremni« tijekom izvođenja pjesme »Bojna Čavoglave« na koncertu u Slunju 8. kolovoza prošle godine na proslavi obljetnice vojno redarstvene akcije Oluje, a izricanje presude najavljeno je za 2. svibnja.


Thompson je i ranije u medijima isticao kako na spomenutom, kao i na svim ostalim koncertima nije uzvikivao nikakav ustaški poklič, već je pjevao svoje pjesme koje su kao i kod svih drugih autora zaštićene zakonima Republike Hrvatske te se kao takve legalno reproduciraju.




Njegov odvjetnik je isticao kako se pjesma »Bojna Čavoglave« uz stihove »Za dom spremni« izvodi još od 1991. godine, da je prema podacima HDS-a, koji se bavi zaštitom autorskih muzičkih prava, ta pjesma na televizijskim i radijskim postajama od 1998. do 2017. izvedena čak 1.700 puta te uvijek na koncertima uživo, ali da pjevač nikada zbog toga nije bio kažnjen. 


Sud je odlučio kako Thompson nije poticao mržnju pokličem “Za dom spremni”.