Tema dana

U samoizolaciji imamo 495 zdravstvenih djelatnika. Ministar Beroš tvrdi da sustav nije ugrožen

Hina

foto Goran Stanzl/PIXSELL

foto Goran Stanzl/PIXSELL

Na konstataciju kako je sve više medicinskog osoblja diljem Hrvatske u samoizolaciji - samo u KBC-u Sestara milosrdnica više od 230, i na pitanje koliko je to zabrinjavajuće, ministar je odgovorio da u ovom trenutku stanje nije zabrinjavajuće zbog fleksibilnosti hrvatskoga zdravstvenog sustava, podsjetivši da ranije donesena odluka o mobilizaciji i omogućuje da odgovorimo na te izazove.



ZAGREB – Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u srijedu navečer da je u ovom trenutku u samoizolaciji 495 zdravstvenih djelatnika, ocijenio da zdravstveni sustav nije ugrožen, te podsjetio kako je već bilo izmještanja zdravstvenih djelatnika kada se to pokazalo potrebnim.


Ministar Beroš bio je gost “Teme dana” HRT-a, a u emisiju se uključio iz osječkoga studija jer je u Osijeku posjetio zdravstvene djelatnike koji su suočeni s porastom broja zaraženih koronavirusom.


“U Osijek sam došao dati potporu zdravstvenom sustavu, ravanatelju KBC Osijek i svim zdravstvenim djelatnicima koji su od jučer suočeni s novom situacijom jer su, uz 26 već ranije detektiranih bolesnika, dva bolesnika na respiratoru i zahtijevaju mjere intenzivnoga liječenja što je nova situacija koja je zadesila hrvatski zdravstveni sustav kao i većinu zemalja”, rekao je. Dodao je kako je želio da u novoj situaciji zajedno prođu protokole postupanja koji su se pokazali adekvatnima.




Stanje nije zabrinjavajuće – hrvatski zdravstveni sustav fleksibilan


Na konstataciju kako je sve više medicinskog osoblja diljem Hrvatske u samoizolaciji – samo u KBC-u Sestara milosrdnica više od 230, i na pitanje koliko je to zabrinjavajuće, ministar je odgovorio da u ovom trenutku stanje nije zabrinjavajuće zbog fleksibilnosti hrvatskoga zdravstvenog sustava, podsjetivši da ranije donesena odluka o mobilizaciji i omogućuje da odgovorimo na te izazove.


Dodao je kako je trenutačno, zahvaljujući unutarnjim resursima KBC-a Sestara milosrdnica i pomoći kolega s Klinike za traumatologiju, sačuvano funkcioniranje službe i najavio da će se, ako bude potrebno, mobilizirati i drugi zdravstveni resursi. Beroš vjeruje i da će najveći dio djelatnika koji su sada u samoizolaciji, nakon isteka od 14 dana, biti sposobni obnašati svoju službu.


Ministar je izvijestio da je u ovom trenutku u samoizolaciji 495 zdravstvenih djelatnika, ustvrdivši kako u ovom trenutku nije ugroženo funkcioniranje zdravstvenoga sustava. Podsjetio je da je već i ranije, zbog vrlo specifičnih subspecijalnosti, premještan dio specijalista primjerice iz KB Dubrava u KBC Sestre milosrdnice i najavio da će tako biti i u budućnosti ako bude potrebno.


Izjava upućena onima koji se više bave politikom, a manje poslom


Kratko se osvrnuo i na svoju reakciju s današnje konferencije za novinare na kojoj je rekao “da u svakom ratu postoji peta kolona”, priznao da je reagirao impulzivno, ali da i sada, razmišljajući, to ponavlja.


Rekao je da je nekoliko minuta prije pressice dobio slike koje “kao da datiraju s KBC-a Zagreb i pokazuju prazne police, te je instinktivno nazvao ravnatelja i pitao je li to istina, a pokazalo se kako to nije točno”.


“Ponavljam svoju izjavu, ali ona nije upućena zdravstvenim djelatnicima koji samoprijegorno rade na prvoj crti obrane, nego onima među nama koji se više bave politikom, a manje svojim poslom – liječenjem bolesnika” rekao je.


Osvrnuo se i na apel Hrvatske liječničke komore da treba promijeniti kriterije za testiranje na koronavirus. Istaknuo je kako osobno o tome nema mišljenje jer zajednički stav baziraju na stručnim i znanstvenim utemeljenjima. Dodao je da se u Hrvatskoj radi sve kako bi se povećala testiranja, ali je indikacija u domeni struke koja ima jasne upute, a rezultati pokazuju da smo na neki način uspjeli spriječiti eksponencijalni rast krivulje.


Na pitanje misli li da Hrvatska može izbjeći “talijanski i španjolski scenarij”, odgovorio je da Krizni stožer Ministarstva zdravstva i Stožer civilne zaštite RH iz dana u dan promišljaju potrebne mjere i pažljivo balansiraju između opsega tih mjera i redukcije opće životnih aktivnosti.


“Sve su se te mjere do sada pokazale učinkovitima, pa ako se kompariramo sa zemljama zapadne Europe, mislim da dobro stojimo”, smatra Beroš..


Kada je pa riječ o muškarcu za kojega je potvrđeno da je uzrok smrti bila zaraza koronaviruom i na pitanje što je o okolnostima toga slučaja pokazala zdravstvena inspekcija, ministar je odgovorio da se okolnosti još ispituju, te da će se, kada ispitivanje bude završeno, sve sagledati i donijeti određeni pravorijek.


O karanteni u kojoj su Murter i Betina te o očekivanom razvoju situacije na toj mikrolokaciji, Beroš je odgovorio kako Nacionalni stožer civilne zaštite uvažava mišljenje županijskih epidemiologa, te su na njihovu sugestiju, a zbog iznenadnog razvoja epidemiološke situacije, poduzete restriktivnije mjere do okončanja epidemiloškog izvida koji je u tijeku.