Širenje teza

U posjedu smo uputa predsjedničinog stožera za animiranje birača. Evo što u njima piše

Dražen Ciglenečki

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U izbornom stožeru Kolinde Grabar-Kitarović pobrojili deset njezinih postignuća, na temelju kojih bi HDZ trebao uvjeriti birače da je ona najbolji izbor.



Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ne sudjeluje u kampanji, ali netko je svejedno mora odraditi, netko mora u njezino ime animirati birače i uvjeriti ih da je ona ponovno najbolji izbor, da je zaslužila svoj drugi mandat na Pantovčaku. To je zadaća HDZ-a, čija je Kolinda Grabar-Kitarović kandidatkinja.


U tu je svrhu HDZ osnovao izborne stožere na terenu, a glavni državni inspektor Andrija Mikulić, koji je na čelu stožera u Zagrebu, tražio je u utorak da mu Ivan Anušić, šef nacionalnog izbornog stožera objasni zašto bi se trebalo glasovati za predsjednicu Republike, kako bi onda te teze stranka širila među narodom.


Anušić mu je promptno, već jučer, odgovorio, a iz njegovog se dopisa može doznati na osnovu čega će Kolinda Grabar-Kitarović pokušati pobijediti na predstojećim izborima.




“Dostavljamo vam ključne argumente, odnosno postignuća koja je Kolinda Grabar-Kitarović postigla u proteklom mandatu”, piše Anušić predsjedniku zagrebačkog HDZ-a.


Taksativno je pobrojio deset stvari koje smatra najpozitivnijim u pet godina koliko predsjednica obnaša svoju dužnost. Pod broj jedan je – Nakon 15 godina, dva mandata Stjepana Mesića te jednog Ive Josipovića, imamo svoju predsjednicu, koja se ponosi svojim porijeklom, identitetom i državom Hrvatskom.


Zatim se ističe da su “ugled i pozicija Hrvatske u svijetu danas bolji nego ikada prije”. Ovo je implicitno priznanje HDZ-a da reputacija Hrvatske u međunarodnoj zajednici u vrijeme Franje Tuđmana, koliko god ga oni i danas slave, nije bila bogzna kakva.


U ovom je segmenutu, procjenjuju, dakle, u izbornom stožeru Kolinde Grabar-Kitarović, ona nadmašila čak i Tuđmana. A dobrim dijelom zahvaljujući tome što je predsjednica “Hrvatsku maknula iz ‘regiona’ i pozicionirala nas tamo gdje oduvijek pripadamo, u Srednju Europu”.


Činjenica je da je Kolinda Grabar-Kitarović ustrajno promovirala inicijativu Tri mora, ali premijer Andrej Plenković nije za nju pokazivao skoro nikakav interes. “Vratila je dostojanstvo hrvatskim braniteljima”, četvrto je po važnosti postignuće predsjednice Republike.


Kolinda Grabar-Kitarović je u svojoj prošloj kampanji stekla naklonost branitelja, podržavajući njihov maratonski prosvjed protiv Vlade Zorana Milanovića. Poslije izbora je jednog od organizatora prosvjeda, Antu Deura, imenovala savjetnikom za branitelje.


“Bila je i danas je glas naroda, prošla je cijelu Hrvatsku kako bi slušala ljude i pomogla im riješiti probleme”, još je jedna karakteristika odnosno uspjeh Kolinde Grabar-Kitarović. Ona je ubrzo po inauguraciji uvela praksu seljenja Ureda predsjednice po hrvatskim županijama kako bi bila u stalnom kontaktu s građanima, a njezin stožer, eto, tvrdi da je na tim putovanjima mnogima i pomogla.


“Aktivno je upozoravala na probleme s kojima se susreću hrvatski ljudi i narod, od demografije, problema sa zdravstvenim sustavom i listama čekanja, stanja u pravosuđu itd., te je aktivno i konstruktivno nudila rješenja”, sljedeća je uputa za Mikulića kako da, zajedno sa svojim suradnicima, pronosi dobar glas o Kolindi Grabar-Kitarović.


Predsjednica je radila žestok pritisak na Milanovićevu vladu, na premijera Tihomira Oreškovića, a s vremena na vrijeme je posredno napadala i Plenkovićevu vladu, ocjenjujući da je stanje pojedinih društvenih sektora nezadovoljavajuće.


Sve joj to danas u izbornom stožeru računaju kao veliki plus. “Kada je bilo potrebno, kritizirala je Vladu, neovisno o tome koja je ili čija to Vlada bila, bila je glas ljudi, glas naroda”, hvali Anušić svoju kandidatkinju.


Bivšeg premijera izrijekom se spominje u osmom po redu predsjedničinom postignuću – Upravo je Kolinda Grabar-Kitarović pažnju javnosti skrenula na negativne demografske trendove, kao pitanje opstojnosti našeg naroda.


Iseljavanje mladih i obrazovanih krenulo je za vrijeme Vlade koju je vodio Zoran Milanović i to je gorući problem, to je biti ili ne biti nas kao naroda”. Nadalje, predsjednica “aktivno lobira za naše izvoznike u inozemstvu, otvara vrata inozemnih tržišta našim poduzetnicima”.


Kolinda Grabar-Kitarović obećala je da će, u slučaju da postane predsjednica, svoj Ured premjestiti u neku skromniju državnu rezidenciju. Od toga je kasnije odustala, ali unatoč tome je “uštedjela gotovo 30 milijuna kuna, smanjivši troškove Ureda u odnosu na prethodnike”.


U popratnom tekstu uz popis njezinih postignuća, Anušić je Mikuliću napisao i da je Kolinda Grabar-Kitarović “bila istinski nadstranačka predsjednica tijekom cijelog mandata i nije dozvolila da se narod dijeli nego je svojim aktivnostima otvoreno pozivala na zajedništvo, povezivala domovinsku i iseljenu Hrvatsku te nije dozvolila da ideologija dijeli hrvatski narod”.


“Bila je jedna od nas i ostala jedna od nas, jedina koja predstavlja sve nas”, zaključuje šef izbornog stožera predsjednice Republike.