Kiowa Warrior donacija SAD-a

U padu helikoptera poginuo pilot, za drugim traje potraga, ali su nade u spas male

Portal Novilist.hr

Foto MORH

Foto MORH

Za drugim članom posade pokrenuta je intenzivna akcija traganja i spašavanja u koju su uključeni helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Obalna straža Hrvatske ratne mornarice kao i operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova te spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik

ZAGREB – Jedan pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, član posade helikoptera Kiowa Warrior, poginuo je u padu tog helikoptera u more u Zlarinskom kanalu kod mjesta Zablaće, a za drugim članom se traga, izvijestio je MORH.U helikopteru Kiowa Warrior bila su dva člana posade.

Za drugim članom posade pokrenuta je intenzivna akcija traganja i spašavanja u koju su uključeni helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Obalna straža Hrvatske ratne mornarice kao i operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova te spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.


Ministarstvo obrane, Hrvatska vojska i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo duboko su potreseni zbog nemilog događaja i izražavaju sućut obitelji preminulog pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.


Hrvatska je 16 helikoptera Kiowa Warrior nabavila u prosincu 2016. u sklopu projekta opremanja Oružanih snaga izvidničko-borbenim helikopterima potporom Vlade i Oružanih snaga SAD-a.




Proizvedeni su u razdoblju od 2010. do 2012., a riječ je o donaciji SAD-a Hrvatskoj.  


Ministar obrane Damir Krstičević izrazio je sućut obitelji poginulog pilota.


– Već smo bili kod obitelji. Tijekom letačke aktivnosti na prostoru Zablaća u more je iz neutvrđenog razloga odšlo do pada vojnog helikoptera s dva člana posade.


Odmah su poduzete sve mjere u cilju njihova pronalaska i spašvanja. Jedan pilot je pronađen i nažalost je preminuo. U tijeku je intenzivna potraga za drugim pilotom.


Formirao sam povjerenstvo na čelu kojeg je glavni vojni zrakoplovni istražitelj kako bi se utvrdile sve okolnosti ove nesreće.


Upoznao sam predsjednicu RH i premijera sa svim događajima. Kao što sam reka, naši časnici su s obitelji pilota kako bi im pružili podršku. I ja ću sada posjetiti obitelj. Pružit ćemo im punu potporu u ovom teškom i bolnom trenutku, kazao je Krstičević.


Načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov izrazio je sućut obitelji poginulog i svim pripadnicima HV-a.


– Izgubiti dva čovjeka je uvijek teško.


Mogu reći da sam se ponosio svim aktivnostima pilota ove eskadrile i zaista su bili više nego uspješni.


Sada je zapovjeđena obustava leta helikoptera Kiowa Warrior. Po dojavi o padu helikoptera pokrenuli smo sve snage za traganje i spašavanje.


Traga se za tijelom drugog pilota. Ustrojili smo i jedan psihološki tim za potporu pilotima koji su sudjelovali u ovom letu s ciljem pružanja psihološke pomoći, rekao je Šundov.


Zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec kazao je da je helikopter pao u more iz zasad neobjašnjivih razloga.


– Drugi helikopter je zatražio pomoć iz Divulja, a pokušaj oživljavanja pronađenog pilota nažalost nije bio uspješan.


Helikopter je proizveden 2011. godine. Stariji je kolega imao preko 1.500 sati leta, a mlađi preko 1.000 sati.


Povjerenstvo će utvrditi sve razloge zbog kojih je došlo do nesreće, kazao je Križanec i dodao da helikopter nije letio prenisko, već onako kako je i bilo planirano.


Zasad zbog obitelji predstavnici MORH-a nisu željeli potvrditi identitet poginulog.


Prema informacijama helikopter je na dubini od 30 metara i trenutno su u akciji ronioci, koji će utvrditi da li se tamo nalazi tijelo drugog pilota ili će se potraga nastaviti.