FIAMC

U Zagrebu traje svjetski kongres katoličkih liječnika

Hina

Ilustracija

Ilustracija



Međunarodno udruženje katoličkih liječnika (FIAMC) na 25. svjetskom kongresu katoličkih liječnika u Zagrebu održalo je glavnu skupštinu na kojoj je izabrano novo vodstvo, a u Europskoj udruzi katoličkih liječničkih društava (FEAMC) prvi su put i sekcije Doktori dentalne medicine (DDM) i Sekcija mladih (SM).


Kongres Svjetskog saveza katoličkih liječnika (World Federation of Catholic Medical Associations – FIAMC) održava se 25. put pod nazivom »Svetost života i medicinska profesija od Humanae Vitae do Laudato Si» u Zagrebu od 30. svibnja do 2. lipnja, a na njemu je za novog predsjednika izabran dr. Bernard Ars, za dopredsjednika dr. John Lane, za glavnog tajnika dr. Niklaus Valdis i za rizničara dr. Ermanno Pavesi.


Govoreći o prioritetima svojeg predsjedništva Ars je istaknuo kako će poticati duhovni rast katoličkih liječnika, prenositi kršćanske vrijednosti i razvijati još veće suosjećanje s pacijentima.




Prvi put u povijesti u FEAMC-u su i sekcije DDM i SM, odlučio je danas Upravni odbor te udruge. Riječ je o sekcijama Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva (HKLD), a u FEAMC su prihvaćeni njihovi predstavnici mr. sc. Žarko Udiljak, dr. med. dent., predsjednik Sekcije doktora dentalne medicine HKLD-a, i Mateja Šegović, dr. med., predsjednica Sekcije mladih HKLD-a, priopćeno je s kongresa.


»Ovo je veliki trenutak za Europsku, ali i Svjetsku udrugu katoličkih liječnička jer do sada te sekcije nisu bile uključene u rad europske krovne udruge. To je ujedno i veliko priznanje Hrvatskome katoličkom liječničkom društvu, njegovoj predsjednici dr. Ani Planinc-Peraici i prof. Jasenki Markeljević, koja je zastupala interese doktora dentalne medicine i mladih (studenata medicine i mladih liječnika) kao članica Upravnog odbora FEAMC-a, te, kako je priopćeno, znala predstaviti vrijednost njihovih doprinosa.


Upravo je Sekcija DDM HKLD-a organizirala zajedno s Hrvatskom komorom dentalne medicine prvi kongres s temom »Etika u dentalnoj medicini« s međunarodnim sudjelovanjem. Govoreći o nužnosti etike u dentalnoj medicini, dr. Žarko Udiljak je istaknuo da je ona važna u odnosu među kolegama i pogotovo u odnosu liječnika i pacijenta. podsjetio je na nedavno provedeno istraživanje u Kanadi, gdje velika većina ispitanika doktore dentalne medicine smatra poduzetnicima, a ne liječnicima, što je, smatra dr. Udiljak, poražavajuće.


Govoreći o izazovima koji su pred dentalnom strukom, dr. Udiljak je istaknuo: »Danas se kozmetički dentalni zahvati reklamiraju svagdje, reklame su napadne bez ikakvih upozorenja na moguće posljedice. Novac je veliki pokretač svagdje, pa i kod nas, i postavlja se pitanje gdje je tu liječnička etika i savjest, gdje su granice. Vrlo je potrebno i važno o tome govoriti i na to upozoravati jer nije svejedno hoće li ordinaciju voditi liječnik ili korporacija koja će tiskati zubnu protetiku, a posao prepustiti tehničaru koji nije dentalne struke.«


»Uz teorijska i praktična znanja stečena tijekom studija i rada, mladim liječnicima i ostalim djelatnicima u području zdravstva je potrebna formacija i edukacija i na području medicinske etike kako bi se lakše mogli suočavati s etičkim dilemama s kojima će se susretati na profesionalnom planu, posebno vezano za dostojanstvo i život ljudske osobe«, istaknuto je.


Na 25. kongresu sudjeluje više od 100 mladih liječnika, stomatologa, farmaceuta i studenata. Oni su organizatori 1. simpozija za mlade u povijesti svjetskih kongresa katoličkih liječnika. Osim organizacije Simpozija, Kongresu su pridonijeli i kroz pomoć u tehničkoj organizaciji, kroz poster prezentacije znanstvenih radova, aktivnim izlaganjima, pripremom okruglog stola s temom »Afirmacija kulture života» te interaktivnih radionica za studente i mlade liječnike, ističe se u priopćenju.