Sve isto k'o i lani

U Jasenovcu bez govora političara: HRT će umjesto komemoracije prenositi misu i gimnastiku

Tihomir Ponoš

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Zbog neslaganja po pitanju odnosa prema ustaštvu organizacije koje predstavljaju žrtve jasenovačkog logora i ustaškog režima – Srpsko narodno vijeće, Koordinacija židovskih općina, Savez Roma u Hrvatskoj »Kali Sara« i Savez antifašističkih boraca i antifašista – i ove će godine organizirati zasebnu komemoraciju



ZAGREB Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković predvodit će saborsko izaslanstvo na komemoraciji u Jasenovcu koja će se po pokroviteljstvom Sabora održati u nedjelju 14. travnja. Potvrđeno nam je to iz Sabora, a na naš upit hoće li održati i govor na komemoraciji rečeno nam je da će protokol po tom pitanju biti identičan lanjskome. To znači da će Jandroković položiti vijenac kod spomenika Kameni cvijet i potom se upisati u Knjigu dojmova. T


To, također znači da ni ove godine neće biti održani govori na komemoraciji u Jasenovcu, a što je praksa koja je uspostavljena 2016. godine, povratkom HDZ-a na vlast. Do te godine govori političara, bez obzira da li na vlasti bio HDZ ili SDP, bili su neizostavni dio komemoracije u Jasenovcu, a tim se govorima izražavao pijetet žrtvama i osuđivao ustaški režim.


Pitali smo i Vladu tko će predvoditi njeno izaslanstvo, ali za sada na to pitanje nismo dobili odgovor. Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da će i ove godine otići u Jasenovac u tišini, a tako čini otkako je izabrana za predsjednicu Republike. Zanimljivo je da HTV za sada u najavi svog programa za nedjelju 14. travnja ne najavljuje prijenos jasenovačke komemoracije. Radi se Cvjetnoj nedjelji, nedjelji tjedan dana prije Uskrsa, i HTV na svom Prvom programu najavljuje prijenos mise i procesije iz Makarske u prijepodnevnim satima, a na Drugom programu, uz ostalo, prijenos natjecanja s gimnastičkog prvenstva Europe u u ranim poslijepodnevnim satima, a prije toga epizodu »Ubojstava u Midsomeru«. Prijenos komemoracije iz Jasenovca nije najavljen ni na Četvrtom programu, specijaliziranom informativnom kanalu Hrvatske televizije.




I ove godine bit će održane dvije komemoracije. Zbog neslaganja po pitanju odnosa prema ustaštvu organizacije koje predstavljaju žrtve jasenovačkog logora i ustaškog režima – Srpsko narodno vijeće, Koordinacija židovskih općina, Savez Roma u Hrvatskoj »Kali Sara« i Savez antifašističkih boraca i antifašista – i ove će godine organizirati zasebnu komemoraciju i to u petak 12. travnja pod nazivom Dan proboja logoraša u Jasenovcu. Na toj komemoraciji tradicionalno se drže govori.


Komemoracija u Jasenovcu održava se u spomen na proboj logoraša iz tog najvećeg ustaškog logora 22. travnja 1945. godine. Tada su posljednji logoraši, shvativši da ih čeka sigurna smrt, pokušali proboj, a od njih šestotinjak koliko ih je krenulo u proboj preživjelo ih je tek nešto više od stotinu. Komemoracija se tradicionalno održava u nedjelju datumski najbližu 22. travnja, ali je povremeno bila pomaknuta i na neku drugu nedjelju, pa je ove godine komemoracija pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora organizirana 14. travnja budući da je tjedan dana kasnije Uskrs.