Stožeri

U Istri nema novih oboljelih, u Splitsko-dalmatinskoj županiji još četiri zaražena

Hina

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre



U Istri nema novih zaraženih, a za sada je koronavirus potvrđen za 32 osobe od kojih su dvoje strani državljani, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite koji je 21 uzorak brisa poslao na testiranje zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti.


Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo IAleksandar Stojanović istaknuo je kako je sve više slučajeva zaraze povezano s pogrebom oca istarskog vinara Morena Coronice 7. ožujka, kao i s okupljanjem u ugostiteljskom objektu u Brtonigli čiji je vlasnik nedavno umro, a bio je pozitivan na koronavirus.


Stojanović je upozorio kako je među zaraženima sve više starijih osoba, koje su i najugroženije na virus.


Zaraženo sve više starijih




“Do sada je prosjek bio 49 godina, sada se povećao na 55. Imamo sve više osoba koje su starije životne dobi i onih koji su u rizičnim skupinama. Na sreću, kod svih osoba koje su hospitalizirane u bolnici imamo blažu klinčku sliku”, rekao je.


Ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić kazala je kako od svih zaraženih koji su hospitalizirani samo jedna osoba ima srednje teške simptome bolesti s povećanom potrebom za terapiju kisikom, ali nitko zasad nema potrebu za respiratorom.


Hrstič je rekla kako nitko od zaraženih još nije u potpunosti izliječen, s obzirom da su i prva dva pacijenta iz Labina još uvijek pozitivni premda već deset dana nemaju nikakve simptome.


“Nakon što smo prije par dana preuzeli dva pacijenta iz Istre iz zagrebačke Kliničke bolnice Dubrava, jučer smo preuzeli i dvoje pacijenata iz KBC u Zagrebu nakon potresa. Za sada nemamo najava o potrebi preuzimanja drugih pacijenata”, poručila je.


Načelnik županijskog Stožera Dino Kozlevac naglasio je da je sustav u punom pogonu.


“Napregnut je, djelatnici već pomalo osjećaju teret rada u ovim mjesecima. Od danas u svim ambulantama imamo 24-satno dežurstvo liječnika kojima će se građani moći javiti. Pozivam ih da ne idu liječnicima, nego da ih zovu telefonom”, istaknuo je Kozlevac.


Svi koji se iz Italije vraćaju u Istru idu u karantenu


Dodao je kako se u posljednje vrijeme bilježi povećani dolazak žitelja istre koji se vraćaju iz Italije, jer su zbog zatvaranja tvrtki dobili godišnje odmore ili otkaze.


“Svi oni idu 14 dana u karantenu. Radi se o velikoj količini ljudi, no mjera karantene je donesena zbog onih neodgovornih ljudi koji se nisu pridržavali pravila samoizolacije”, naglasio je.


Kozlevac je kazao kako zasad nema potrebe za uvođenjem policijskog sata, ali su poduzete druge radikalne mjere. Sve one koji su u Istru došli iz drugih hrvatskih područja pozvao je da se što prije vrate kućama, kako ne bi opteretili zdravstveni sustav u Istri.


Iz Hitne pomoći navode kako imaju dovoljno zaštitne opreme, ali su u potrazi za dodatnim zalihama kako u slučaju širenja epidemije ne bi došlo do nestašice.


Split – četiri novooboljela od koronavirusa


U Splitsko-dalmatinskoj županiji su četiri novooboljela od koronavirusa i sada ih je ukupno 14, od kojih je osam u Splitu, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare predsjednik županijskog Stožera civilne zaštite Luka Brčić.


Trenutačno je u karanteni u toj županiji 51-na osoba od kojih su 31 državljani Hrvatske. dodao je.


“Zahvaljujem Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM) što se jutros angažirala te smo u Spaladium areni namjestili i opremili 200 kreveta kao rezervni smještaj za blaže oboljele”, rekao je Brčić.Pozvao je da se ne širi panika u javnosti i lažne vijesti. Podsjetio je da su da su tržnice zatvorene ali, istaknuo je, ljekarne te prodavaonice kruha i mlijeka i ostalih prehrambenih artikala mogu i dalje raditi, bilo da se nalaze neposredno uz tržnicu ili na njoj.Brčić je najavio da će za nekoliko dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji biti dovoljno zaštitnih maski.

Objasnio je da je županijski Stožer civilne zaštite, koordinirano s Nacionalnim stožerom CZ, u nabavci maski i ostalih antivirusnih kompleta bio orijentiran da je “najnužnije, najpotrebnije opskrbiti zdravstvene ustanove i zdravstvene djelatnikei to se i dalje čini.”


“Splitska ustanova DES i tvrtka Galeb iz Omiša ubrzano rade na proizvodnji zaštitnih maski i ostalih sredstava koja će nas štiti od ove nepogode i već za nekoliko dana imat ćemo dovoljan broj maski na području Splitsko-dalmatinske županije, ” poručio je Brčić.


Objasnio je da oni koji su upućeni u mjesta izvan svog boravišta i stanovanja zbog medicinskih razloga mogu doći do svoje zdravstvene skrbi i liječnika te je potrebno da imaju medicinske nalaze.


Svi oni na koje se ne odnose odredbe o zabrani odlaska iz mjesta prebivališta i stanovanja u drugo mjesto, kao što su, primjerice, zdravstveni djelatnici, policijski službenici, novinari – preko Stožera Splitsko-dalmatinske županije dobit će propusnicu”, kazao je Brčić


Dodao je da se građevinski radovi mogu odvijati, ali svi oni koji izvode takve radove moraju se strogo pridržavati odredbi i naputaka Stožera s nacionalne, županijske, gradske i općinske razine,


“Stožer Civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije tiskao je mnogo letaka upravo da bi ljudima sugerirali kako se ponašati Nitko – bilo pojedinac, bilo vlasnik, upravitelj tvrtke ili institucije – nije aboliran od odgovornosti,” poručio je Brčić.