Dvanaesta zastupnica

U Bruxeless ide Romana Jerković? Hrvatska za koji dan dobiva pravo na još jednog eurozastupnika

Boris Pavelić

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

Sandru Krpan preporučit će riječki SDP pod vodstvom Marka Filipovića, a Mirelu Ahmetović županijski SDP, a kako je županijski SDP trenutno vrlo blizak Bernardiću, moguće je da su šanse Mirele Ahmetović trenutno malo veće.



ZAGREB – Od trenutka kad se u praksi dogodi Brexit, a taj je datum idući petak 31. siječnja, Hrvatska dobiva pravo na jednog zastupnika više u Europskom parlamentu. Prema rezultatima euroizbora, taj 12. zastupnik u EP-u iz Hrvatske bit će SDP-ova političarka Romana Jerković, Riječanka koja je danas u Hrvatskom saboru.


Iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj potvrđeno je da od 1. veljače eurozastupnica postaje i Romana Jerković, a Europski parlament imat će od tog datuma ukupno 705 zastupnika umjesto dosadašnjih 751. No, među tih 705 stiže 27 novih koji su sada »na čekanju«, a među njima i ona – tako Rijeka prvi put dobiva eurozastupnika.


Jerković, međutim, još nema službenu potvrdu aktiviranja mandata u Europarlamentu, kako nam je jučer rekla, te stoga ne bi još službeno davala izjave i ne može govoriti ni o tome u kojim će odborima EP-a biti aktivna, no jasno je da Europarlament od 1. veljače faktički radi u novom sazivu, a pravo na ulaz sada dobiva i ova SDP-ovka. Sad se u SDP-u otvara pitanje tko će do kraja mandata naslijediti Romanu Jerković u Saboru, jer ona mora dati ostavku zbog nespojivosti dužnosti.




Odluku će donijeti predsjednik stranke Davor Bernardić, a u konkurenciji su potpredsjednica Gradskog odbora SDP-a Rijeke Sandra Krpan i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, koja je ujedno i potpredsjednica županijskog SDP-a. Obje su, naravno, bile na listi SDP-a 2016. godine i uklapaju se u kriterij da Riječanku naslijedi netko iz same Rijeke ili bar PGŽ-a, a i da se radi o osobi ženskog spola.


Sandru Krpan preporučit će riječki SDP pod vodstvom Marka Filipovića, a Mirelu Ahmetović županijski SDP, a kako je županijski SDP trenutno vrlo blizak Bernardiću, moguće je da su šanse Mirele Ahmetović trenutno malo veće. U igri je i Danijel Ferić iz pulskog SDP-a, no u riječkoj i županijskoj bazi smatraju da bi bilo veoma čudno kad bi se šef stranke odlučio na čovjeka iz Istre umjesto riječke regije.


No, Bernardić nema obavezu žuriti s tom odlukom – ostavka Romane Jerković mora se prvo formalizirati, tako da se ta odluka ne očekuje prije sredine veljače.