MORH

Tri protupožarna aviona sudjeluju u gašenju požarišta kod Podgore

Hina

Foto MORH

Foto MORH



ZAGREB Dva Canadaira i jedan Airtractor iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su petak u akciju gašenja požara na lokaciji Gornje Igrane-Šošići kod Podgore u Splitsko-dalmatinskoj županiji, priopćeno je iz Ministarstva obrane.


Od početka ovogodišnje protupožarne sezone,17. lipnja, zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 30 požara (20 u Šibensko-kninskoj, četiri u Zadarskoj, dva u Splitsko-dalmatinskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.


Uz gašenje požara provedeno je i 37 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne protupožarne snage ostvarile oko 250 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6700 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.




U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 29 puta.