Nekažnjavanje zločina je zločin

Traže pravdu: ‘Ministre, pokrenite postupak protiv suca koji je pustio osumnjičene silovatelje’

Portal Novilist.hr

S prosvjeda inicijative #spasi me / Foto Darko Jelinek

S prosvjeda inicijative #spasi me / Foto Darko Jelinek



Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasi me, Ženska soba – Centar za seksualna prava i Zaklada SOLIDARNA uputile su otvoreno pismo institucijama povodom, ističu, sramotnog puštanja na slobodu grupe osumnjičenika za opetovano seksualno zlostavljanje djevojke iz okolice Zadra od strane istražnog suca Županijskog suda u Zadru. U pismo traže pravdu za djevojčicu i navode da je nekažnjavanje zločina – zločin.


– Zgrožene sramotnom odlukom Ivana Markovića, suca istrage Županijskog suda u Zadru o puštanju na slobodu petoro osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana, zahtijevamo hitno djelovanje nadležnih institucija u svrhu zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja. U protivnom, hrvatsko pravosuđe i sve druge nadležne institucije pretvaraju se u suučesnike grupnog silovanja, prijetnje, premlaćivanja i ucjene, navode ove organizacije.


Traže od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.




Traže od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.


Traže od nadležnih službi – policije, centra za socijalnu skrb i suda da odmah poduzmu apsolutno sve u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.


Naposlijetku, traže hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.


– Pozivamo sve građanke i građane da se glasno i javno pobune protiv sramotnog postupanja zadarskog suca, a time i cijelog sudskog sustava. Puštanjem osumnjičenika ta ove teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve, i to djevojčice. Nekažnjavanje zločina je zločin!


Izražavamo punu podršku djevojčici koju je sudstvo ovim sramotnim postupkom suca ostavilo na cjedilu. Pozivamo Centar za socijalnu skrb u Zadru da uputi obitelj maloljetne žrtve da se jave Fondu #SPASIME pri Zakladi SOLIDARNA za bilo koji oblik hitne financijske ili stručne pomoći koju sustav u ovom trenutku nije u stanju pružiti žrtvi te organizaciji Ženska soba -Centar za seksualna prava za stručnu i specijaliziranu podršku preživjeloj i njoj bliskim osobama, poručuju ove organizacije u otvorenom pismu.