NHS

Toliko o nižem PDV-u: Uskrsna košarica skuplja nego lani, evo i koliko

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Iz visine košarice jasno je kako si većina građana neće moći financijski priuštiti proslavu blagdana onako kako su to tradicionalno radili njihovi djedovi i bake, ocjenjuju Nezavisni hrvatski sindikati



 ZAGREB Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) priopćili su u srijedu da je ove godine uskrsna potrošačka košarica skuplja nego lani unatoč smanjenju stope PDV-a na pojedine namirnice.


NHS je izradio simulaciju triju uskrsnih košarica – skromnu, koja stoji 703 kune i skuplja je u odnosu na prošlogodišnju za 36 kuna, srednju od 1225 kuna, što je za kunu skuplje nego lani i bogatu u vrijednosti 1824 kune, što je skuplje za 109 kuna.


Sadržaj triju blagdanskih košarica razlikuje se po vrsti mesa i ribe te uvrštenosti i količini pojedinih kategorija hrane, kao što su vrste kolača, slatkiši, grickalice i pića, kao i po kvaliteti i podrijetlu sastojaka.




U bogatiju košaricu uvrštene su skuplje namirnice kao što su bakalar, janjetina i kuhana šunka, u srednjoj su košarici jeftiniji oslić, odojak i rolana šunka, dok se u skromnoj nalaze jeftiniji dijelovi svinjetine te najjeftinija vrsta ribe – srdela i sušena lopatica.


Za juhu su u bogatijoj košarici predviđeni skuplji, a time i kvalitetniji dijelovi junetine (teletine, janjetine), u srednjoj jeftiniji dijelovi junetine koji se uobičajeno koriste za juhu, dok se u skromnoj za tu svrhu nalazi samo kokoš. Skromna košarica ne predviđa proizvode kao što su slatkiši, grickalice i pića.


Cijene su bilježene u velikim trgovačkim lancima i na tržnicama, a u iznos košarice nisu uračunati darovi za Uskrs, niti razni turistički aranžmani u zemlji i inozemstvu.


Cijene potrošačkih košarica pokazuju da su u prosjeku cijene kvalitetnijih proizvoda porasle, cijene neprerađenih proizvoda ostale pretežito stabilne, dok su cijene pojedinih prerađenih i poluprerađenih proizvoda blago pale. Što se tiče cijena tzv. egzistencijalnih namirnica one su u prosjeku ostale stabline, dok pojedine bilježe i blagi rast, navodi NHS.


»Promatrajući prosječne cijene i najčešće cijene u sklopu istraživanja o košarici, ne može se reći kako je došlo do pada cijena namirnica čija je stopa PDV-a smanjena sa zadnjom izmjenom Zakona o porezu na dodanu vrijednost«, stoji u priopćenju.


Iz visine košarice jasno je kako si većina građana neće moći financijski priuštiti proslavu blagdana onako kako su to tradicionalno radili njihovi djedovi i bake, odnosno da je većini nedostupna bogatija, a velikom dijelu građana čak i ona srednja košarica, ocjenjuje NHS.