Sabor o otkazu sindikalcu

Tko će zaštiti sindikalca koji se suprotstavio MOL-u: Plenković tvrdi da će provjeriti o čemu je riječ u slučaju otkaza Sekuliću

Hina

foto: screenshot N1

foto: screenshot N1

»Želimo da Rafinerija Sisak radi i proizvodi što je dulje moguće. Oko konkretnog pitanja koje se odnosi na jednog od zaposlenika i čelnika sindikata i jednog od kandidata Mosta na lokalnim izborima, to je informacija koju sam ja dobio iz medija, zatražit ću od kolege Ćorića da detaljno izvidi o čemu je riječ«, odgovorio mu je Plenković.



ZAGREB – Čelnik Mosta Božo Petrov pitao je na aktualcu u srijedu premijera Andreja Plenkovića hoće li zaštiti sindikalca Predraga Sekulića iz sisačke Rafinerije koji je dobio otkaz, a premijer je rekao kako će resorni ministar utvrditi sve činjenice.


»Hrvatska javnost bi trebala znati Vaš stav i drugih predstavnika Vlade kao i članova Uprave Ine o rafineriji Sisak i je li on isti kao stav mađarskih članova i mađarske vlade. Danas se lideru borbe za opstanak sisačke rafinerije, čelniku sindikata Predragu Sekuliću daje otkaz zbog njegovog sindikalnog djelovanja i nastojanja da Rafinerija nastavi s radom. Što planirate napraviti da biste zaštitili tog čovjeka«, pitao je Petrov Plenkovića.


Plenković mu je pak uzvratio da se stav Vlade o Rafineriji Sisak nije promjenjio još od vremena kada je Most bio u Vladi. »Želimo da Rafinerija Sisak radi i proizvodi što je dulje moguće. Oko konkretnog pitanja koje se odnosi na jednog od zaposlenika i čelnika sindikata i jednog od kandidata Mosta na lokalnim izborima, to je informacija koju sam ja dobio iz medija, zatražit ću od kolege Ćorića da detaljno izvidi o čemu je riječ«, odgovorio mu je Plenković.




Petrov mu je uzvratio kako bi se sada trebao našaliti i reći da je »trebao biti HDZ-ov kandidat kako bi ga se zaštitilo«.


»Ovo pitanje nije bila politička igrica. Trebali ste donijeti jasne mjere i odluke a ne demagoške diplomatske priče. Zamolio bih Vas da nam ne darivate lažne božićne poklone. Konačno donesite iskrenu odluku, Hrvatska je ili nije (za to) da se Ina otkupi«, poručivao je Petrov.


Nešto ranije, županijski odbor BM 365 – stranke rada i solidarnosti Sisačko-moslavačke županije i Gradski odbor te stranke u Sisku, na odvojenim sjednicama dali su potporu Predragu Sekuliću kao radniku i sindikalnom aktivisti, za njegov daljnji rad i djelovanje u sisačkoj Rafineriji nafte, nakon što je nedavno dobio otkazivanje ugovora o radu u INA-i.


Iz odbora te stranke naveli su da je Sekulić, kao predsjednik sindikata Nova solidarnost i koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak, istinski borac za opstanak sisačke Rafinerije, a vrijednost njegovog djelovanja je i u tome što je kao takav prepoznat i uvažen i među svim svojim kolegama radnicima.


»Županijski odbor naše stranke kao i Gradski odbor grada Siska prepoznaju u gospodinu Sekuliću ne samo neumornog djelatnika za interesa radnika Rafinerije Sisak i INA-e u cjelini, nego i čovjeka koji je svojim ljudskim kvalitetama zaslužio našu podršku«, izjavio je predsjednik Županijske i sisačke Gradske organizacije BM 365 – stranke rada i solidarnosti, Josip Takač.


Predsjednik sindikata Nova solidarnost Sekulić u ponedjeljak je na konferenciji za novinare u Sisku izjavio da je dobio otkaz u INA-i i najavio tužbu te kaznene prijave protiv nekih pojedinaca. Sekulić, inače zaštićeni sindikalni povjerenik, izjavio je kako ne želi biti žrtva, ali mora reći da na sindikat Nova solidarnost, koji se isključivo bori za prava radnika i opstojnost rafinerije, kao i na njega osobno, poslodavac već niz godina vrši pritisak.


Iz naftne kompanije INA-e priopćeno je prije nekoliko dana da je Sekulić opetovano kršio odredbe Ininog Pravilnika o radu i druge interne akte, i to unatoč prethodno izrečena dva upozorenja o obvezama iz radnog odnosa i mogućnosti otkaza, te je ‘pokrenut proces nadomjesne sudske odluke otkazivanja njegova ugovora o radu’.


»S obzirom na status zaštićenog sindikalnog povjerenika, Sekulić nije dobio otkaz već otkazivanje ugovora o radu slijedi zakonsku proceduru koja podrazumijeva pokretanje procesa nadomjesne sudske odluke. Dok proces ne završi, g. Sekulić je zaposlenik Ine, sa svim pravima i obvezama«, naveli su u ponedjeljak iz INA-e.