Vladin manevar

Tiskari kalendara na mukama: ‘U ozbiljnim zemljama se to ne radi ovako, izmjene ne nastupaju odmah’

Marinko Glavan

Foto iStock / I. Tomić

Foto iStock / I. Tomić

Prema riječima riječkog tiskara Rudija Zambellija, dobar dio njih već je tiskao kalendare, rokovnike i planere za iduću godinu, za naručitelje, mahom tvrtke koje ih koriste za svoje potrebe ili kao darove poslovnim partnerima i promotivne materijale



Najava novog kalendara državnih praznika i blagdana najveće muke zadaje tiskarama koje proizvode – kalendare.


Prema riječima riječkog tiskara Rudija Zambellija, dobar dio njih već je tiskao kalendare, rokovnike i planere za iduću godinu, za naručitelje, mahom tvrtke koje ih koriste za svoje potrebe ili kao darove poslovnim partnerima i promotivne materijale.


– U Hrvatskoj postoje ozbiljne i relativno velike tvrtke, s pedeset i više zaposlenih, čiji je primarni posao izrada kalendara, rokovnika i sličnih materijala vezanih uz kalendar. Najveći dio njih već je tiskao većinu svojih proizvoda, a Vlada sad, na kraju godine, u proceduru šalje prijedlog novog kalendara blagdana, što znači da će, ako prijedlozi budu usvojeni, svi ti kalendari biti pogrešni.




Možda se nekome to čini kao sitnica, ali dovodi se u pitanje opstanak tiskara s dugogodišnjim poslovanjem, kao i njihovih zaposlenika, zajedno s obiteljima. O njima, očito, nitko ne razmišlja. Što da sad s tim kalendarima rade i tko će im nadoknaditi štetu koja će nastati ako izmjene budu prihvaćene. U ozbiljnim zemljama se također ponekad mijenjaju datumi blagdana ili se uvode novi, ali obično izmjene stupaju na snagu tek godinu dana nakon prihvaćanja, kaže Zambelli.