Traži se kazna

Tipa koji je srušio spomenik Radi Končaru čeka operacija: ‘Ovo nije samo nedjelo pojedinca’

Hina

Foto Ivo Čagalj / PIXSELL

Foto Ivo Čagalj / PIXSELL



Muškarac (65) koji je jutros oko 4.20 sati na Bačvicama srušio spomenik Radi Končaru, koji mu je naposljetku pao na nogu, teško je ozlijeđen i čeka ga operativni zahvat, doznaje Hina u KBC Split.


Ozlijeđeni muškarac je oko 5 sati prvo primljen na Hitni kirurški prijem odakle je nakon ukazane liječničke pomoći i zbog težine ozljeda upućen na daljnje bolničko liječenje na odjel traume gdje ga očekuje operativni zahvat.


»Nama je u ranim jutarnjim satima doveden pacijent s težom tjelesnom ozljedom koji ima prijelom određenog dijela tijela, a nastalo je djelovanjem mehaničke sile.




Njegovo stanje je stabilno, pacijent za sada nije ničim ugrožen i bit će podvrgnut operativnom zahvatu čime će se ozljeda sanirati«, kazao je za Hinu Bruno Lukšić, voditelj Odjela traume I splitske bolnice.


I dok gradske službe popravljaju nastalu štetu, policija je dovršila očevid i čeka da se muškarac koji je bistu oporavi pa da se s njim u bolnici obave razgovor kako bi se završilo kriminalističko istraživanje slučaja.


Rušenje spomenika osudila i gradska uprava


Rušenje spomenika Radi Končaru najoštrije je osudila i gradska uprava u čijem se priopćenju ističe da je to čin neodgovornog pojedinca i ne izražava mišljenje građana slobodnog i tolerantnog Splita te da osuđuju takav vandalizam i divljaštvo.


»Vjerujemo kako će nadležne institucije primjereno kazniti počinitelja. Grad Split je jutros, po saznanju o ovom činu, angažirao tvrtku koja će nakon policijskog očevida, sanirati štetu i spomenik vratiti u prvobitno stanje«, stoji u priopćenju.


Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita Josip Milat kaže da rušenje spomenika Radi Končaru u Splitu, nije tek vandalski i necivilizacijski čin pojedinca.


»I malom djetetu je jasno da nekoliko tisuća srušenih, devastiranih i po nekoliko puta oskrnavljenih spomen obilježaja antifašizmu, ne samo u Splitu nego diljem Lijepe Naše, nije moguće svesti na djela neodgovornih pojedinaca«, kazao je Milat.