Odbacuje odgovornost

TEŠKO RAZUMLJIVO Zašto se Plenković pravi kao da ga se sva pretrčavanja Bandiću uopće ne tiču?

Zlatko Crnčec

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Zanimljivo je da premijer, što je jučer postalo posve bjelodano, Bandićevo vrbovanje zastupnika smatra zapravo nečim nečasnim, nepoštenim, nečim što on sam nikad ne bi radio. »Stavljanje nekakvih tereta na HDZ je nedopustivo. Bandić sigurno radi za sebe«, kazao je Andrej Plenković



ZAGREB Nemoguće je razumjeti pokušaje premijera Andreja Plenkovića da odmakne od sebe posljednje aktivnosti zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, koji pojačava svoj klub u Saboru, a time i parlamentarnu većinu na kojoj počiva Vlada. Kad Bandić dovuče iz oporbe, konkretno iz SDP-a, nekog zastupnika u svoj klub, time on, naravno, olakšava i djelovanje Plenkovićeve vlade, koju u tom slučaju podržava zastupnik više. Ali, premijer svejedno tvrdi da Bandić djeluje na svoju ruku i da on s tim uopće nema veze. Čak je Plenković ljutit na medijske komentatore koji upozoravaju na notornu činjenicu da, s obzirom da premijer ima itekako političke koristi od okrupnjavanja Bandićevog kluba, mora za to i snositi dio odgovornosti.


No, jako je zanimljivo da premijer, to je jučer postalo posve bjelodano, Bandićevo vrbovanje zastupnika smatra zapravo nečim nečasnim, nepoštenim, nečim što on sam nikad ne bi radio.


Fina razlika 


– Brojni komentatori idu za tim da se određeni teret odgovornosti prebaci i na HDZ. Odbacujem to s gnušanjem. Klubu HDZ-a u ovom sazivu Sabora nije pristupio nitko i vrlo je važno i da vi svi skupa to jasno raščlanite. Ovo komentiranje u đuture i stavljanje nekakvih tereta na HDZ je – nedopustivo. Molim vas da, kada to komentirate, radite finu razliku tko, što i zašto radi sa svojim mandatima – poučio je jučer Plenković novinare koji su uzimali njegovu izjavu, kako bi trebali raditi svoj posao. Ali, oni nikako nisu mogli shvatiti o čemu to premijer priča, pa su mu skrenuli pažnju na to da pridošlice u Klub Milana Bandića podupiru i njegovu Vladu.




– Nikoga nećemo sprječavati da podupire rad Vlade i na taj način posredno podupire parlamentarnu većinu, što nisu iste kategorije, morate biti precizni u tome. Mi ni s kim nismo razgovarali, a o tome što neki odlaze iz SDP-a koji se raspada, pa u njemu ne vide smisao daljnjeg djelovanja, morate pitati u SDP-u. To što oni žele poduprijeti većinu, njihov je odabir – nije se dao Plenković.


Onda su ga novinari pitali radi li Bandić sve za sebe.


– Pa gospodin Bandić sigurno radi za sebe. On je čelnik stranke i to je sasvim jasno, tu nema nikakvih dilema – zaključio je predsjednik Vlade.


O Bandićevim prošlotjednim aktivnostima u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, zahvaljujući kojima je član Predsjedništva HDZ-a Andrija Mikulić ostao predsjednik tog tijela, Plenković se jučer nije izjašnjavao. A tamo je oporba ponovno uspjela srušiti kvorum.


Rušenje kvoruma 


Bandić i HDZ u ovom trenutku imaju 26 od 51 gradskog zastupnika, dakle samo jednog više od kvoruma. Na jučerašnju sjednicu došla su i tri nekadašnja oporbena zastupnika koja su prošli tjedan omogućila izglasavanje proračuna za 2019. – Ilija Ćorić, Jozo Milićević i Mladen Polovanec koji su digli većinu na spomenutih rubnih 26 zastupnika. Ali takva tanka većina zahtijeva da svi, ama baš svi zastupnici vladajućih budu stalno u vijećnici, inače oporba može srušiti kvorum. I to se dogodilo jučer kada se glasovalo o realizaciji gradskog projekta Blok Badel kada je iz vijećnice nakratko izašao zastupnik HDZ-a Ivan Ćelić. Oporbi u prilog ide i činjenica da za razliku od Sabora u Gradskoj skupštini kvorum mora biti i prilikom rasprave, a ne samo glasovanja – tako da će se sjednica moći prekidati i ako netko od vladajućih ode u toalet.


– Na dnevnom redu je bila točka s kojom se ne slažemo pa smo srušili kvorum. I tako će biti i sljedeće dvije godine – rekao je zastupnik Lijevog bloka Tomislav Tomašević.