Napad nigerijskih pirata

Švicarci angažirali poseban tim za oslobađanje pomoraca otetih u Nigeriji

Hina

Foto Massoel.com

Foto Massoel.com

Koliko imam informacije, Ministarstvo vanjskih polova provjerava kako da se dođe do tih informacija da vidimo što možemo i moramo učiniti u korist hrvatskog pomorca, rekao je Krstičević



SPLIT, 24. rujna 2018. (Hina) – Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je u ponedjeljak da se među otetih 12 pomoraca u Nigeriji nalazi i jedan hrvatski. 


»Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je putem hrvatskog veleposlanstva u Bernu u stalnom kontaktu s kriznim menadžmentom švicarskog MVP-a i brodarskom kompanijom«, kaže se u kratkom priopćenju MVEP-a.


Nigerijski gusari upali su u nedjelju na švicarski teretni brod Glarus brodarske tvrtke Massoel. Pritom su oteli 12 članova posade – sedmero Filipinaca, te po jednog državljanina Hrvatske, Slovenije, BiH, Rumunjske i Ukrajine.




Brod je prevozio pšenicu od Lagosa do Port Harcourta.


Švicarci angažirali tim


Švicarska kompanija Massoel Shipping angažirala je poseban tim kako bi osigurali oslobađanje 12 članova posade otetih s njihovog teretnog broda u Nigeriji, priopćilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak, potvrđujući kako je slovenski državljanin među zarobljenima. Osim Hrvata i Slovenca, oteto je i sedam muškaraca iz Filipina, te po jedan iz BiH, Rumunjske i Ukrajine.


“Massoel Shipping je angažirao profesionalno osposobljen tim koji je ovlašten za rješavanje tog pitanja”, objavljeno je iz slovenskog ministarstva, uz napomenu i kako je brodovlasnik u kontaktu s obiteljima otetih pomoraca, prenose SeeNews.


Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan izjavio je u ponedjeljak da je sindikat u vezi s kolegama iz Švicarske, ali zasad ne raspolaže novim informacijama o otmici.


»To kompanija očito pokušava riješiti na jedan, recimo to tako, tihi način, a takve se situacije tako najčešće i rješavaju«, rekao je Melvan.


Zbog zaštite pomorca i njegove obitelji, što je uobičajeno kada je riječ o takvim slučajevima, iz sindikata ne navode podatke o hrvatskom pomorcu.


Krstičević: prikupljaju se informacije


Potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Krstičević rekao je u ponedjeljak da se prikupljaju informacije kako bi se vidjelo što se može učiniti za hrvatskog pomorca kojega su s ostalim članovima posade sa švicarskog teretnog broda oteli nigerijski pirati.


»Koliko imam informacije, Ministarstvo vanjskih polova provjerava kako da se dođe do tih informacija da vidimo što možemo i moramo učiniti u korist hrvatskog pomorca,« rekao je Krstičević novinarima u splitskoj vojnoj luci Lora, gdje je nazočio svečanom dočeku raketne topovnjače »Vukovar« koja je sudjelovala u sklopu 1. hrvatskog kontingenta u NATO operaciji potpore miru Sea Guardian.


Nigerijski gusari oteli su 12 članova posade švicarskog teretnog broda Glarus, među kojima je i jedan hrvatski državljanin, javile su prošle noći agencije, a potvrdila švicarska brodarska tvrtka Massoel.


Sindikat pomoraca Hrvatske je na vezi s kolegama iz švicarskog sindikata i navodi da brodarska tvrtka Massoel nastoji riješiti nastalu situaciju.