Prognoza

Svibanj bi mogao ostati upisan kao rekordno kišovit. Nove oborine od nedjelje

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



Nakon kišovitog četvrtka – petak i subota mnogima će biti znatno povoljniji dani – barem djelomice sunčani, uz samo rijetke poslijepodnevne pljuskove, uglavnom u gorju. Vjetar će biti znatno slabiji, a temperatura zraka ujutro većinom malo niža nego u četvrtak, dnevna pak viša, osobito u subotu. No, već od nedjelje ponovno slijedi hladnija, oblačnija, kišovitija i vjetrovitija meteo-priča, u kojoj je moguća i poneka pahulja snijega u najvišem gorju. Stoga se u ovome svibnju malo tko, vjerojatno čak i nitko, neće moći žaliti na manjak oborine. Dapače! Ne treba začuditi ako se ukupna mjesečna količina oborine na kraju ponegdje jako približi rekordnim vrijednostima za svibanj. Čak ih mjestimice i nadmaši kao prošloga svibnja u Kninu, jer će od nedjelje do srijede gotovo sigurno ponovno biti obilnije kiše, ponajviše vjerojatno u gorju.


Do sredine svibnja prosjeci će “pasti” na mnogim meteorološkim postajama DHMZ-a, možda čak i na većini. I u “poslovično” kišovitoj Rijeci, koja to posljednjih mjeseci ipak nije. Od posljednjih 8 mjeseci – tijekom njih 7 je zabilježen manjak oborine. A ovaj tjedan – od srijede poslijepodne do četvrtka navečer palo je 68 litara kiše po četvornome metru – više nego u posljednja gotovo 4 tjedna, kaže za HRT Zoran Vakula.


U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti prevladavati sunčano, ujutro mjestimice s maglom, osobito uz rijeke. Poslijepodne ponegdje umjeren razvoj oblaka i mogućnost kratkotrajnih pljuskova. Najniža jutarnja temperatura zraka od 7 do 9 °C, a najviša dnevna između 19 i 21 °C. Podjednaka temperatura zraka bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz djelomice sunčano vrijeme s promjenljivom naoblakom. Povremeno su mogući rijetki pljuskovi, i to uglavnom uz granicu sa Slovenijom. Vjetar većinom slab jugozapadni. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano. U unutrašnjosti Istre i u gorskim krajevima ujutro ponegdje kratkotrajna magla, a tijekom dana mogući su rijetki pljuskovi. Puhat će slabo do umjereno jugo i južni vjetar. Temperatura zraka ujutro od 3 do 5 °C, na moru između 9 i 12 °C, a najviša dnevna uglavnom od 16 do 20 °C. U Dalmaciji pretežno sunčano i razmjerno toplo. Puhat će slab do umjeren zapadni i jugozapadni vjetar pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 8 °C, uz obalu između 9 i 12 °C, a najviša dnevna od 18 do 22 °C. Malo toplije jutro i svježiji dan bit će na jugu Hrvatske, uz većinom sunčano vrijeme, te slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar.




U subotu u unutrašnjosti djelomice sunčano. Prema kraju dana sa zapada naoblačenje, ponegdje s kišom. U nedjelju i ponedjeljak većinom oblačno, mjestimice s kišom, uz pad temperature zraka. Ponegdje može pasti i obilnija kiša, a u ponedjeljak je u višem gorju moguća susnježica i snijeg. U subotu će puhati do umjeren jugozapadnjak, a u nedjelju će okrenuti na mjestimice jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, koji će tek u utorak oslabjeti.


Na Jadranu u subotu pretežno sunčano. Prema kraju dana na sjevernom dijelu naoblačenje i mjestimice kiša. U nedjelju i ponedjeljak promjenjivo do pretežno oblačno s kišom, pa i pljuskovima s grmljavinom, koji ponegdje mogu biti i izraženiji. U subotu će puhati umjereno jugo, u nedjelju će na sjevernom dijelu zapuhati jaka, prema kraju dana i olujna bura, koja će se u ponedjeljak proširiti duž većeg dijela obale, a u utorak će oslabjeti.”, prognozirao je mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.