Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. veljače 2020.
Porezno rasterećenje

Sveta Nedelja ima recept za ostatak Hrvatske: Ukinuli prirez i ostalo što nameću uhljebi

Gradonačelnik Dario Zurovec / Photo Pixsell
Gradonačelnik Dario Zurovec / Photo Pixsell
Autor:
Objavljeno: 21. prosinac 2018. u 17:51 2018-12-21T17:51:00+01:00

Ukinuli su prirez, porez na potrošnju i komunalnu naknadu za hotele, kampove i apartmanska naselja

ZAGREB Grad Sveta Nedelja ukinuo je prirez od 6 posto te porez na potrošnju u ugostiteljstvu i komunalnu naknadu za hotele, kampove i apartmanska naselja, što će donijeti rasterećenje od oko 7 milijuna kuna godišnje, priopćeno je u petak iz Grada Svete Nedelje.

To je najveće porezno rasterećenje koje je provela neka jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju o odlukama koje je na sinoćnjoj sjednici donijelo Gradsko vijeće Grada Sveta Nedelja.

»Dok na prosječnu hrvatsku plaću građani nekih gradova, pa i susjednog Zagreba, plaćaju prireza do nekoliko stotina kuna mjesečno, a i nekoliko tisuća kuna godišnje, stanovnici Svete Nedjelje taj porez više nemaju i ne plaćaju. To, ali i ukidanje poreza na potrošnju u ugostiteljstvu te komunalne naknade za hotele, kampove i apartmanska naselja, veliki su poticaji za daljnji razvoj poduzetništva i turizma«, kaže se u priopćenju.

U Gradu Svetoj Nedelji napominju da kod obitelji s nekoliko zaposlenih, kao i kod pojedinaca s visokim primanjima, godišnji iznos prireza može dosegnuti i do nekoliko tisuća kuna te da će njegovim ukidanjem građanima na godišnjoj razini u nekim slučajevima ostati iznos dovoljan za ljetovanje ili registraciju automobila, u odnosu na one prijavljene u gradovima s visokim prirezima.

Ukinuti porez na potrošnju dosad se plaćao po stopi od tri posto na potrošnju svih pića u ugostiteljskim objektima na području Grada Svete Nedelje, a obveznici su bile pravne i fizičke osobe koja pružaju ugostiteljske usluge.

»Sveta Nedjelja je najbolji primjer kako se dobrim upravljanjem i odgovornim trošenjem novca građana mogu smanjiti porezi i parafiskalni nameti, a sve kako bi se dodatno rasteretili građani i gospodarstvo te postigli željeni učinci - povećanje ulaganja, proizvodnje i zaposlenosti te bolje plaće i mirovine za moje sugrađane«, izjavio je gradonačelnik Dario Zurovec.

Zamjenik gradonačelnika Davor Nađi dodao je kako je komunalna naknada za hotele, kampove i apartmanska naselja jedina vrsta komunalne naknade koja se obračunava prema postotku prihoda što, kako ocjenjuje, »uistinu nije pošteno«, s obzirom da se za sve druge obračunava prema kvadraturi.

Sveta Nedelja gospodarski je vrlo dobro razvijen grad, s četiri gospodarske zone u kojima su smještene brojne uspješne tvrtke. Po indeksu razvijenosti nalazi se u najrazvijenijoj, VIII. skupini, a po neto dobiti poduzetnika na drugom je mjestu na rang listi gradova i općina Zagrebačke županije i na 9. mjestu od 556 gradova i općina u Hrvatskoj. Stanovništvo mu se kontinuirano povećava.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
 Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma
Miran i uredan dom bez gamadi više nije nemoguća misija!

Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma