Zaživjeli europski trendovi

Svaki drugi hrvatski građanin ima tri ili više kartica, 95% ih na prodajnim mjestima koristi redovito

P. N.

Kupnja online je i dalje navika većine korisnika kartica: 81% nas barem povremeno kupuje karticama na internetu



Strelovit rast korištenja beskontaktnog plaćanja, rast popularnosti mobilnih plaćanja te stabilne navike kupnje online predstavljaju presjek korištenja financijskih usluga u Hrvatskoj prema najnovijem izdanju istraživanja MasterIndex kompanije Mastercard.


Mastercard je proveo istraživanje među korisnicima kartica u dobi od 18 do 55 godina u Hrvatskoj.


Kartice su omiljeno sredstvo plaćanja: 50% korisnika ima 3 ili više kartica, 95% ih na prodajnim mjestima koristi redovito, pokazalo je spomenuto istraživanje.




Kupnja online je i dalje navika većine korisnika kartica: 81% nas barem povremeno kupuje karticama na internetu, doznaje se iz studije MasterIndex.


Istraživanje je pokazalo da sve više postajemo svjesni prednosti beskontaktnog plaćanja: 53% korisnika koristilo je ovu praktičnu vrstu plaćanja.


Raste popularnost mobilnog plaćanja: kupnju putem mobilnog telefona uz plaćanje karticom koristi 22% korisnika kreditnih kartica ili onih s odgodom plaćanja, pokazuju rezultati istraživanja.


 


Samo tri posto ispitanika ne koristi kartice na prodajnom mjestu


Tako čak 90% ispitanika posjeduje barem jednu karticu, dok  prosječan broj kartica po osobi iznosi 2,7.


Zanimljivo je i da tek 3% korisnika ovih kartica ne koristi kartice na prodajnom mjestu te da je podizanje novca na bankomatima najčešće među mlađim ispitanicima.„Svakih pola godine provodimo istraživanje MasterIndex i tijekom vremena jasno se može iščitati trend  rasta svih oblika bezgotovinskog plaćanja u našoj zemlji pa tako i najnoviji rezultati ukazuju na to da Hrvatska nedvojbeno prati europske trendove. Kartice su uobičajeno sredstvo plaćanja među hrvatskimgrađanima, a internetska kupnja koja uvelike podrazumijeva bezgotovinsko plaćanje je postala pravilo.  Očekujemo da će se trend povećanja korištenja kartica u odnosu na gotovinu nastaviti“, istaknula je Sanja Žigić, direktorica kompanije Mastercard u Hrvatskoj. Žigić je dodala: „Korisnici se odlučuju za bezgotovinske načine plaćanje jer su praktičniji, brži i sigurniji od držanja gotovog novca, a nove tehnologije poput beskontaktnog plaćanja uvele su kartična plaćanja na niz lokacija gdje je to ranije bilo ograničeno.“Najaktivniji online shopperi su ispitanici u dobnoj skupini od 30 do 39, s visokim stupnjem obrazovanja. Kad je riječ o korisnicima kreditnih kartica ili onih s odgodom plaćanja, među njima je tek 15% onih koji nikad ili gotovo nikad ne kupuju putem interneta.Popularnost kupnje online objašnjavaju brojne prednosti za korisnike – pristupačne cijene (ovu prednost ističe 73% online kupaca), ušteda vremena (62%), dostupnost trgovina u bilo koje vrijeme (57%) i bolja ponuda nego u klasičnim trgovinama (57%), a među prednostima ispitanici ističu i predmete koji su ekskluzivno dostupni online (55%), kao i mogućnost dostave (44%) i bolje usporedbe cijena (43%).Pristupačne cijene (76%) i besplatna dostava (69%) su glavni motivi koji bi potaknuli online kupce da još češće kupuju online. Istovremeno, glavna prepreka za shopping na internetu je činjenica da ispitanici žele predmet koji kupuju vidjeti uživo (52%).

Najčešće se karticama kupuju odjeća i obuća


Najčešće se kupuju odjeća, obuća i modni dodaci (68%), potrošačka elektronika (46%), predmeti za kućanstvo (33%), kozmetika i parfemi (30%) te knjige i glazba (26%).


Visoko na popisu su i putovanja i ulaznice, igračke i oprema za bebe te softver i zrakoplovne karte. Odjeća i obuća te kozmetika i parfemi  najpopularniji su među ženama i najmlađim ispitanicima.


Potrošačka elektronika je najatraktivnija muškim ispitanicima iz sjeverne Hrvatske, a predmeti za kućanstvo onima s mjesečnim primanjima iznad 9.000 kuna i u dobnoj skupini između 50 i 55 godina.


Knjige i glazbu najčešće kupuju ispitanici s visokim primanjima te oni iz Dalmacije, a igračke i opremu za bebe ispitanici iz dobne skupine od 30 do 39 godina.PayPal i slične usluge pri internetskoj kupnji koristi 35% online kupaca, a plaćanje karticama 25% njih, dok među korisnicima kreditnih kartica ili kartica s odgodom plaćanja taj postotak raste na 35%.Također, korištenje kreditnih ili kartica s odgodom plaćanja na internetu raste s godinama starosti i prihodima. Internetsko bankarstvo za kupnju online koristi 11% online kupaca – kao i u prethodnom izdanju istraživanja – i to ponajviše ispitanici iz Like, Korduna i Banovine. Rezultati su pokazali i da 50% onih koji trenutno to ne čine želi plaćati online svojim debitnim karticama. Tek 6% ispitanika se izjasnilo da im ova mogućnost nije privlačna.40% online kupaca preferira inozemne e-trgovine, 16% njih domaće, dok 44% njih podjednako kupuje online u Hrvatskoj i u inozemstvu. Domaći webshopovi su privlačniji ispitanicima starijim od 40 godina i onima iz Slavonije.

Više od polovice ispitanika plaća beskontaktno


Kad je riječ o beskontaktnim plaćanjima, 96% ispitanika čulo je za taj način plaćanja, u usporedbi s 91% u listopadu 2015. i 85% u listopadu 2014. godine.


No, korištenje beskontaktnih plaćanja doživjelo je još veći skok – više od polovice korisnika kartica, točnije 53%, danas plaća beskontaktno, za razliku od 36% u listopadu 2015. i 19% u listopadu 2014.


Beskontaktno plaćanje najviše koriste ispitanici mlađi od 50 godina, a najpopularnije je u Istri i Primorju (gdje 66% ispitanika plaća beskontaktno) te u sjevernoj Hrvatskoj (61% korisnika kartica iz te regije se odlučuje za ovu vrstu plaćanja).Strelovit rast uporabe beskontaktnih kartica pokazuje da Hrvati vole koristiti ovu vrstu jednostavnog, brzog i sigurnog plaćanja. Kako za kupnje do 100 kuna samo treba beskontaktnu karticu prisloniti na POS terminal, dok je za one iznad 100 kuna nakon prislanjanja kartice potrebno unijeti PIN ili potpis, ova je vrsta plaćanja idealna za djelatnosti u kojima je brzina od presudne važnosti, poput restorana brze hrane, benzinskih postaja, ljekarni, kina ili javnog prijevoza.

Rast uporabe mobilnih plaćanja


U segmentu mobilnih plaćanja zanimljivo je da, kad kupujemo putem mobilnih telefona, za plaćanje sve više koristimo kreditne i debitne kartice – danas to čini 22% korisnika kreditnih kartica i kartica s odgodom plaćanja, u usporedbi s 18% prošle godine.


Iako mobilno plaćanje karticama još nije redovita praksa u Hrvatskoj, ovaj je porast odraz činjenice da mogućnosti koje nude pametni telefoni, u kombinaciji s najnovijim standardima platnih terminala postavljenih posljednjih godina u Europi, vode prema budućnosti u kojoj će svugdje biti dostupna plaćanja pametnim telefonima.„Tehnološki napredak iz dana u dan mijenja način na koji živimo; tako su nam se i trgovine preselile na zaslone pametnih telefona. Prema nekim procjenama, do 2019. će korisnici pametnih telefona i tableta stvoriti gotovo 200 milijardi mobilnih transakcija godišnje“, rekao je Damir Hozdić, voditelj poslovnog razvoja u kompaniji Mastercard u Hrvatskoj. On je objasnio: „Ovaj trend otvara vrata modernim tehnološkim rješenjima poput našeg Masterpassa – digitalnog novčanika koji pojednostavljuje iskustvo kupnje i plaćanja te ga čini mogućim sa svih povezanih uređaja, bilo u fizičkim prodavaonicama, iz mobilnih aplikacija ili na internetu. Mobilni novčanici korisnicima su zanimljivi jer, osim što olakšavaju proces kupnje, omogućuju da odobrite plaćanje biometrijskim zapisom. To znači autorizaciju plaćanja otiskom prsta, glasom ili sad iznimno popularnim selfijem.“Inače, u ovom su segmentu i dalje najpopularnija SMS plaćanja koja koristi 75% ispitanika, u usporedbi sa 76% u listopadu 2015.