Vremenska prognoza

Sutra stiže velika promjena vremena, temperature padaju za 10 stupnjeva, a pojavit će se i – mraz

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



Danas će diljem Hrvatske biti sunčano, ali uz ipak više oblaka nego tijekom nedjelje. Još više će ih biti u utorak i srijedu, u južnijim krajevima još i u četvrtak, pri čemu će u većini krajeva biti kratkotrajne kiše, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom, a moguće je i nevrijeme. Osim po kratkotrajnoj kiši, koja mjestimice može i izostati, promjena vremena bit će još zamjetnija i dugotrajnija po padu temperature, izraženijem u kontinentalnom području, osobito u sjevernijim krajevima, gdje će poslijepodne u srijedu biti uglavnom za 5 do 10 °C hladnije nego u ponedjeljak i utorak. Naravno, i po umjerenim, gdjegod i jakim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom, a na Jadranu još jačom burom, posebice podno Velebita na udare i olujnom.


U drugom dijelu tjedna vjetar će slabjeti, a uz pretežno sunčano vrijeme i poslijepodnevna temperatura zraka ponovno će porasti. No, jutra će biti svježa, osobito u kopnenom području, gdje se povećava vjerojatnost za mjestimičan slab mraz pri tlu, najavljuje HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


Danas će na istoku zemlje prevladavati sunčano i vrlo toplo, no jutro će biti razmjerno svježe, mjestimice uz kratkotrajnu maglu ili sumaglicu. Najniža jutarnja temperatura zraka od 10 do 12 °C, a najviša dnevna između 28 i 30 °C. Podjednako iznadprosječno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, i pritom sunčano, ujutro ponegdje s maglom. Vjetar većinom slab. I u zapadnim krajevima obilje sunčana vremena, ali u gorju ujutro s maglom ili niskom oblacima, osobito po kotlinama. Uz obalu sjevernog Jadrana puhat će većinom slab jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 11 °C, na moru između 17 i 20 °C, a najviša dnevna uglavnom od 25 do 28 °C. Sunčano i uglavnom vruće bit će i u Dalmaciji, osobito u njezinoj unutrašnjosti. Na sjevernom dijelu i na otocima samo ponegdje mala do umjerena naoblaka. Puhat će slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar, pri čemu će more biti malo valovito. Jutarnja temperatura od 11 do 15 °C, uz obalu između 18 i 20 °C, a najviša dnevna uglavnom oko 30 °C.




U utorak u unutrašnjosti postupno naoblačenje sa sjevera, do kraja dana s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji ponegdje mogu biti i izraženiji. U srijedu promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom te osjetno hladnije, a zapuhat će i umjeren sjeveroistočni vjetar. Od četvrtka djelomice sunčano i uglavnom suho, uz postupan porast temperature zraka.


U utorak na većem dijelu Jadrana pretežno sunčano i vrlo toplo, a na sjevernom dijelu do kraja dana može biti i kiše. U srijedu promjenljivo i nestabilno s pljuskovima i grmljavinom, kojih u četvrtak može biti uglavnom u Dalmaciji. U petak i subotu pretežno sunčano. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, a u srijedu će na sjevernom dijelu zapuhati bura, koja će prema kraju dana jačati i u četvrtak se proširiti duž cijele obale, a potkraj petka će oslabjeti.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.