Predsjednički izbori

Sukobu Jandrokovića i Milanovića nema kraja: Evo što su si danas izdijelili

Hina

Foto: Novi list

Foto: Novi list



Predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković kazao je u nedjelju kako je SDP-ov predsjednički kandidat Zoran Milanović »kontinuirano negativan i bijesan« stoga jer nije i neće biti na vlasti te ga je opetovano prozvao da objavi s kime je radio tijekom protekle tri godine.


»On kroz cijelu kampanje izgovara klevete, uvrede, optužuje bez ikakvih argumenata. Sva moja imovina, od početka moje političke karijere uvijek je bila u mojoj imovinskoj kartici, sve sam uvijek objašnjavao i sve je bilo uvijek dostupno. Za razliku od toga, Zoran Milanović skriva s kime je radio zadnje tri godine, ne želi reći kako je zaradio novac, tko ga je plaćao, za koje usluge i to je sumnjivo«, izjavio je Jandroković uoči tradicionalnog unošenja Betlehemskog svjetla u Zagrebačku katedralu.


Kazao je i kako Milanovića ne optužuje već ga poziva da javnosti kaže u zadnjem tjednu kampanje, što je radio, tko ga je plaćao i je li zaslužio novac koji je dobio.Zoran Milanović je ranije danas Jandrokoviću, koji ga je po istom pitanju već ranije prozivao, poručio da je »notorni lažov«. »Sve je provjerljivo u mojim poreznim prijavama. Ne vidim gdje je problem, pa nisam ja prodavao udjele tvrtke za 200 tisuća eura kao on i pritom radio vile po Babonićevoj i tom kvartu«, poručio je jutros Milanović s Raba.

Na pitanje zbog čega HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović ne pristaje na sučeljavanje Jandroković je kazao kako je to zbog toga što njezini protukandidati optužuju, vrijeđaju, tračaju i podmeću.




»Nema rasprave o programima. Ovo je jedna od najlošijih kampanja kada je u pitanju iznošenje argumenata, vlastitih programa, pozitivnog stava. Jedina koja se pokušava predstaviti na taj način je upravo naša kandidatkinja. Dakle, kandidati koji žele doći na njezino mjesto ogorčeni su, ljuti, bijesni, napadaju je na neprimjereni način, imate seksističkih izjava«, nabrajao je Jandroković.


Rekao je i da je HDZ za kampanju Kolind Grabar Kitarović do sada dao 1,2 milijuna kuna no i dodao da se ti podaci mijenjaju iz dana u dan. »Jedan dio troškova njezine kampanje pokrit će se donacijama koje idu izravno na račun predsjedničke kandidatkinje, a jedan dio sredstava uplatit će HDZ«, pojasnio je. Osobno je, kaže, uplatio 10 tisuća kuna.


Na pitanje jesu li predstojeći predsjednički izbori ujedno i izbori za ostanak na čelnim funkcijama u stranci, glavni tajnik HDZ-a Jandroković je uzvratio da su ovo izbori za predsjednika RH, »a sve ostalo pojedini kandidati koriste kao svoj promidžbeni alat kako bi, po njihovoj ocjeni, motivirali birače«.


»S jedne strane imate pozitivnu i optimističnu Kolindu Grabar Kitarović, a s druge strane imate negativce, ljude koji su bijesni, ogorčeni i sivi, a to su Zoran Milanović i Škoro«, zaključio je Jandroković.


Milanović: Sramota da se laganjem pozornost prenosi na remont aviona u Ukrajini


Predsjednički kandidat Zoran Milanović poručio je u nedjelju kako je sramota da se, u sjeni skandala s izraelskim avionima, pozornost pokušava prenijeti laganjem o remontu u Ukrajini, dok je predsjednika Sabora koji ga optužuje jer nije otkrio kako se financira otkada nije u politici nazvao »notornim lažovom«.


»Jedan istaknuti umirovljeni hrvatski pilot rekao je jučer katastrofalnu istinu o remontu aviona u Ukrajini. Čovjek koji je neokaljani vojnik i ima vojničku čast, što gospođi Kitarović i ministru obrane koji je navodno vojnik, nije poznato, a koji je tim pričama koje su dolazile prije svega od predsjednice bio na neki način prokazivan kao lopov i mutikaša, jer je i on bio dio povjerenstva. To je naša vrhovna zapovjednica«, istaknuo je Milanović.


Umirovljeni pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Ivan Selak jučer je na svom facebooku objavio snimku leta iznad Odesse kojom demantira tvrdnje da u Ukrajini uopće nisu obavljani probni letovi tijekom remonta MIG-ova.


Milanović kaže da je pilot »rekao sve što je trebao reći o remontu hrvatskih MIG-ova u Ukrajini, oni su remontirani i lete i to je bio uspješan i povoljan posao za Hrvatsku«, a da predsjednicu treba biti stid, ne samo zato jer govori neistine, nego i poziva na linč onih koji sudjelovali, poziva na kaznene postupke i vrši pritisak na DORH.


»Sve to zato što je posao za mali novac obavljen uspješno i što su ti avioni mogli dočekati nogometnu hrvatsku reprezentaciju uz koji se ona šlepala. To mora doći iz usta hrvatskog pilota, letača koji riskira svoj život da bi se drugi mogli slikati«, dodao je.


Predsjednik Sabora je notorni lažov


Na tvrdnje HDZ-a da nije otkrio kako se financirao otkad nije u politici, Milanović je rekao da »to spominje čovjek koji je predsjednik Sabora i notorni lažov«.


»To nije istina i sve je provjerljivo u mojim poreznim prijavama. Ne vidim gdje je problem, pa nisam ja prodavao udjele tvrtke za 200 tisuća eura kao on i pritom radio vile po Babonićevoj i tom kvartu. Ja sam živio od svog rada, a nisam prodavao svoje koncerte zajedno s paketima informatičke opreme i softverima lokalnoj samoupravi kao Škoro.«Tvrdi i kako je on u tom periodu putovao u Kinu, Južnu Afriku, Njemačku te zaradio manje od njih. »Jadni su baš su jadni«, dodao je.

Kolinda i Škoro mogu ići savjetovati u Prnjavor


Demantirao je da je bio savjetnik kineskog milijardera te pojašnjava kako je sudjelujovao u skupini »u kojoj nema mjesta za Jandrokovića, Sanadera i slične, nego za premijere i predsjednike koji su otišli neokaljani s dužnosti.«


»To je uobičajena poslovna suradnja za one koji se odazovu, to ne mogu biti svi, a naročito ne mali zavidni provincijalci. Ja sam to radio pro bono, ali sam s tom organizacijom radio druge poslove koji su mi plaćali na račun u Hrvatskoj i na to platio poreze«, naglasio je.


Milanović kaže kako kontakti koje je ostvario tijekom života mogu biti vrlo korisni Hrvatskoj. »To nemaju drugi kandidati, Kolinda i Škoro mogu ići savjetovati u Prnjavor«, ustvrdio je.


Za svoju imovinsku karticu rekao je da je ista kao 2016., to je »manje od 100 tisuća eura, stan i kredit«, a sve je isto osim zarade iz zadnje dvije godine, izuzev zadnjih pola godine. »Nisam mogao nastaviti pjevušiti po koncertima i kirvajima, kao neki kandidati koji traže pravo na pjevanje, više nisam mogao biti u biznisu, u tom se razlikujemo«, poručio je.


Ponovio je da je na kampanju potrošio oko milijun kuna što je, napominje, manje od ostalih. »Nisam uspio prodavati maglu lokalnoj samoupravi, javnim poduzećima, Zagrebačkom holdingu i iz toga izvlačiti milijune za sebe, nego sam se morao oznojiti da bih zaradio pristojno, ali i dalje manje od članice Europske komisije koja ne zna engleski«, rekao je.


Škorina izjava nije seksistička


Ne slaže se s ocjenom predsjednice da je seksistička izjava Miroslava Škore u kojoj je on pita, nakon što ona izjavljuje da je devedesetih bio u ormaru, što je ona radila u njegovom ormaru. »Štogod ja mislio o njemu to nije seksizam, ona cijelo vrijeme igra na kartu žrtve, to je tužno, bojim se da nešto kažem da i mene ne optuži«, napomenuo je.


Za Škorinu izjavu da on hrvatske vojnike naziva manekenima, Milanović kaže da je samo rekao kako predsjednica i likovi kao što je Škoro pokušavaju hrvatske vojnike koristiti kao manekene.


»Imat ćemo još ovdje posla s hrvatskim jezikom, standardom, strukturom hrvatske rečenice, ja se u tom dobro snalazim, a svoje dugove i kredite vraćam. Tri godine sam radio ono što sam mogao, mene su negdje pozvali, a Jandrokovića, Škoru i Kitarović više nitko nigdje neće pozvati izvan granica Hrvatske. Dok budu mogli bunariti u ovoj lokvi to je dobro, a kada ne budu, morat će se vratiti odakle su došli«, ustvrdio je.