Osudila diskiminatorne mjere

Šuica pozvala EK na očitovanje oko austrijskog planiranog smanjenja dječjeg doplatka za djecu stranaca

Irena Frlan Gašparović

Zastupnica smatra da ovakav način tretiranja dječjeg doplatka nije u skladu s temeljnim ugovorima EU-a. Nova austrijska vlada planira smanjiti dječje doplatke za djecu stranaca koja ne žive s roditeljima u Austriji



Nova austrijska vlada planira smanjiti dječje doplatke za djecu stranaca koja ne žive s roditeljima u Austriji, odnosno indeksirati dječje doplatke na način da se iznos vezuje uz standard države u kojoj djeca prebivaju.


Taj potez, najavljivan i prošle godine, izazvao je veliko nezadovoljstvo, pogotovo u Austriji susjednim i bližim zemljama članicama Europske unije čiji stanovnici u većem broju rade u Austriji, ali im djeca žive u matičnim zemljama.


Zbog toga je skupina zastupnika u Europskom parlamentu – iz Slovenije, Mađarske, Poljske, Češke i drugih članica, pa i same Austrije – tražila očitovanje Europske komisije o toj mjeri austrijske vlade koja će se ticati 132 tisuće djece diljem EU-a.




Eurozastupnici su, među ostalim, tražili od Komisije da pojasni je li riječ o diskriminatornoj mjeri te je li ona usklađena sa zakonodavstvom Europske unije. I hrvatska eurozastupnica Dubravka Šuica na istu se temu obratila Europskoj komisiji.


“Potaknuta nedavnim tendencijama u Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj i još nekim državama članicama o smanjenju dječjih doplataka za djecu stranaca diljem Europske unije, zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica pozvala je Komisiju na očitovanje oko ove diskriminatorne mjere za građane EU”, izvijestili su iz njezina ureda.


Šuica je apelirala na Komisiju “da djeluje po pitanju ovakvih diskiminatornih mjera kako bi djeca svih građana unutar EU uživala ista prava”.


Zastupnica smatra da ovakav način tretiranja dječjeg doplatka nije u skladu s temeljnim ugovorima EU-a, podsjećajući da svi građani EU-a plaćaju poreze i pridonose nacionalnim sustavima socijalne skrbi na isti način.


“Donošenje ovakvog zakona najviše bi štetilo građanima koji dolaze iz zemalja jugoistočne Europe koji čine najveći dio stranog stanovništva u Austriji, a pretpostavlja se da je u slučaju Hrvatske riječ od oko 3.000 djece”, priopćeno je iz Šuicina ureda.


Austrijska vlada smatra da ne krše pravila EU-a i očekuju da će na ovaj način uštedjeti više od sto milijuna eura godišnje.