Opet odbijena nagodba

Suđenje Marini Lovrić Merzel odgođeno do odluke Vrhovnog suda

Hina



Suđenje bivšoj SDP-ovoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel, koje je trebalo početi u petak, odgođeno je dok Vrhovni sud ne odluči o zahtjevu glavnog državnog odvjetnika za zaštitom zakonitosti odluke suca Ivana Turudića koji je u ožujku ponovno odbio nagodbu Uskoka s poduzetnikom Željkom Žužićem.


Žužić je kao suoptuženik bivše županice još 2016. priznao da je Marini Lovrić Merzel dao sto tisuća eura mita nakon čega je s Uskokom sklopio sporazum koji mu je predviđao uvjetnu kaznu od godine dana uz rok kušnje od četiri godine.


No, kako je sudac Turudić nagodbu dva puta odbio, uz argument da je kazna premala, konačnu riječ dat će Vrhovni sud koji je i ranije ustvrdio da suci ne bi smjeli intervenirati u sadržaj nagodbi optuženika i tužiteljstva i okolnosti slučaja, već samo kontrolirati njihovu zakonitost.




Odgodu početka suđenja u petak je zatražio Uskok, a sudac Turudić je zahtjev prihvatio.


Novinarima je potom kazao da tužiteljstvo nije korektno postupilo jer sud nisu obavijestili da će tražiti odgodu, a s njim se slažu i odvjetnici optužene Marine Lovrić Merzel.Uskok Lovrić Merzel tereti da je sa svojim suoptuženicima odgovorna za niz nezakonitosti – od primanja mita i pranja novca do neosnovanog plaćanja savjetnika, preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na zabave.

Uz tu bivšu lokalnu moćnicu, koja je nakon uhićenja provela više od pet mjeseci u istražnom zatvoru te Žužića optuženi su i ostali akteri te korupcijske priče – predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, njezin nećak Dalibor Rožanković i voditelj u Hrvatskim šumama Zvonko Rožić.