Isti rizici

Studija pokazala: Porodi kod kuće nisu ništa rizičniji od poroda u bolnici. Uz ovaj važan uvjet

Ljerka Bratonja Martinović

Foto D. PETRIĆ/PIXSELL

Foto D. PETRIĆ/PIXSELL

Ovakvi ishodi zabilježeni su u zemljama gdje su primalje dobro integrirane u zdravstveni sustav. No, to je element koji Hrvatskoj nedostaje



ZAGREB – Porodi kod kuće nisu ništa rizičniji od poroda u bolnici, utvrdila je nova studija objavljena u časopisu Lancet Clinical Medicine journal. Studija je ispitivala sigurnost mjesta poroda u pogledu rizika od smrti u vrijeme poroda ili u prva četiri tjedna nakon poroda, a nije pronađena ni klinički ni statistički značajna razlika između poroda obavljenih kod kuće i onih u bolnici.


Riječ je o velikoj međunarodnoj studiji koju je vodio McMaster University, koja je obuhvatila brojna dostupna istraživanja i ustanovila da kod niskorizičnih trudnoća koje završe porodom kod kuće nema povećane bojazni od perinatalne ili neonatalne smrti u usporedbi s porodima u bolnici.


Isti rizici


Sve više žena u razvijenim zemljama odlučuje se na porod kod kuće, a postojao je strah da takvi porodi nisu dovoljno sigurni. Ovo istraživanje jasno daje do znanja da razlike u riziku nema, upozorila je u inozemnim medijima Eileen Hutton, profesorica emeritus opstetricije i ginekologije na McMaster Sveučilištu i prva autorica studije koja predstavlja prvi sistematični pregled 21 istraživanja provedenog od 1990. godine do danas u Švedskoj, Novom Zelandu, Engleskoj, Nizozemskoj, Japanu, Australiji, Kanadi i SAD-u.




Ishodi oko pola milijuna poroda kod kuće uspoređeni su s odgovarajućim brojem poroda u bolnicama u tih osam država.


– Naše istraživanje osigurava prijeko potrebne informacije za kreatore zdravstvene politike, medicinske ustanove kao i žene i njihove obitelji u planiranju poroda – izjavila je Hutton.


U istraživanju se ističe da su ovakvi ishodi dobiveni u zemljama gdje su primalje dobro integrirane u zdravstveni sustav. Upravo to je, kažu u Udruzi Roda, element koji Hrvatskoj nedostaje da bi postala zemljom sigurnog poroda kod kuće.


Rode se već više od desetljeća bore za uvođenje poroda kod kuće u Hrvatskoj, ali bez uspjeha. Takvi se porodi, međutim, u praksi ipak događaju. Žene koje se na njih odluče, s obzirom da porod kod kuće nije zakonski reguliran, imaju problema kod prijave rođenja djeteta, a na samom porodu nemaju osiguranu stručnu i logističku potporu u slučaju da se porod zakomplicira.


– Vlada ne želi inkorporirati takve porode u zdravstveni sustav, što porod kod kuće čini rizičnijim. Već znamo da je porod u kući siguran jedino uz stručnu osobu, a ova je studija dokazala važnost integriranja primalja u sustav.


Žene su rađale i rađat će i kod kuće i na putu do rodilišta. Zdravstveni sustav mora prihvatiti činjenicu da svojim nečinjenjem šteti sigurnosti poroda i da žene izlaže nepotrebnom riziku – upozorava Danijela Drandić, aktivistica Roda. Loptica, kaže, mora biti na zdravstvenom sustavu, jer je dužnost zdravstvenih vlasti da prate realno stanje u društvu i na njega reagiraju.


Porod kod kuće bio bi, smatra Drandić, spas za žene koje žive na otocima, u ruralnim područjima, i zdravstvena skrb nije im dostupna kao ženama u gradu. Problem je, kaže, što nitko u Hrvatskoj ne zna koliko žena čeka porod u bolnici jer je daleko, i koliko ih rađa na putu do rodilišta. »Kada bismo to znali, moglo bi se procijeniti što je bolje rješenje za žene u Hrvatskoj«, veli Drandić.


Ključne primalje


Umjesto da se otvara redoviti studij primaljstva, i dalje se upisuju srednjoškolski programi za primaljske asistente. »To je besmisleno. Fakultetsko obrazovanje jedini je način da primalje steknu kompetencije koje su im potrebne za dobivanje licence za rad i samostalno vođenje poroda«, ističe predstavnica Roda.


Primalje bi u Hrvatskoj, prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji je na snazi od početka 2019. godine, mogle funkcionirati kao u susjednoj Sloveniji – pratiti trudnicu od prvih tjedana trudnoće do poroda, ići s njom u rodilište kad dođe vrijeme ili joj asistirati na porodu kod kuće.


Posjeti ginekologu tijekom trudnoće time bi postali praktički nepotrebni, ako se radi o zdravoj trudnoći. U Hrvatskoj komori primalja (HKP) pozdravili su novo zakonsko rješenje koje im omogućuje osnivanje privatne prakse, ali i upozorili da za porode kod kuće država prvo treba dati zeleno svjetlo, te da će takve dodatne usluge primalja ženama biti dostupne i prihvatljive tek kada se usluge budu ugovarale s HZZO-om, što sada nije moguće.