Potpredsjednik Vlade

Štromar o presudi: Nisam mogao dopustiti da učenici ostanu bez prijevoza

Bojana Mrvoš Pavić

Predrag Štromar / Foto: N. REBERŠAK

Predrag Štromar / Foto: N. REBERŠAK

Štromar je potvrdio da je prije tri dana objavljena presuda na Prekršajnom sudu u Varaždinu, kojom ga se tereti, kazao je, "da mora platiti 6.000 kuna da bi 5.000 osnovnoškolaca imalo prijevoz".



“Nisam mogao dopustiti da učenici ostanu bez prijevoza do škola”, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, nekadašnji varaždinski župan Predrag Štromar, nakon što je varaždinski Prekršajni sud donio nepravomoćnu presudu prema kojoj mora platiti šest tisuća kuna kazne jer je u travnju 2015. godine sklopio ugovor kojim je prijevoz učenika osnovnih škola s Autobusnog prijevoza Varaždin d.d. u stečaju prenesen na tvrtku Autobusni prijevoz Varaždin d.o.o., bez provođenja postupka javne nabave. Varaždinska županija kao pravna osoba mora platiti kaznu od 24.000 kuna.


U priopćenju koje je varaždinski župan Radimira Čačić objavio u srijedu stoji kako je nepravilnost utvrdila Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave i poništila takav prijenos pa su Varaždinska županija i Predrag Štromar okrivljeni za prekršaj.


Štromar je potvrdio da je prije tri dana objavljena presuda na Prekršajnom sudu u Varaždinu, kojom ga se tereti, kazao je, “da mora platiti 6.000 kuna da bi 5.000 osnovnoškolaca imalo prijevoz”.




– Sve što sam tada radio, radio sam u dobroj namjeri, jer sam kao župan želio da osnovnoškolci imaju osiguran prijevoz do svojih škola, i da ne padne dodatni teret na leđa njihovih roditelja. Radi se o tome da je Presečki grupa kupila AP Varaždin u stečaju te su preuzeli i sve obveze, uključujući i sve radnike.


Među obvezama bio je i spomenuti prijevoz osnovnoškolaca. S druge strane, nismo imali ni alternativu, jer su se prethodno za tu uslugu javile samo dvije tvrtke, AP Varaždin u stečaju i tvrtka koja nije zadovoljavala uvjete, do te mjere da u dokumentaciji nisu dokazali da mogu uopće obaviti uslugu prijevoza djece, kazao je Štromar.


Istaknuo je i kako bi Županija sad bila u boljem položaju da župan Čačić nije povukao tužbu, koju je Županija uputila Upravnom sudu.


– Da to nije napravio, bilo bi možda dokazano da je Županija radila sve po zakonu, kazao je Štromar, dodajući kako će se na presudu žaliti, a kad bude oslobođen, uvjeren je u to, šest tisuća kuna donirat će jednoj od škola za nabavu opreme.