Predstavljeni Mostovi amandmani

Strenja Linić: LNG je trebao predstavljati priliku, sada predstavlja prijetnju

Hina

Ines Strenja Linić / Snimio Darko JELINEK

Ines Strenja Linić / Snimio Darko JELINEK

»LNG je strateški ineres države, ali je imperativ tog projekta da bude ekonomski isplativ i ekološki prihvatljiv, da ne ugrožava zdravlje građana i turizam«, poručila je Strenja Linić



ZAGREB Zastupnica Mosta Ines Strenja Linić predstavila je u petak tri Mostova amandamana na predloženi Zakon o terminalnu na ukapljeni prirodni plin, te ustvrdila da je LNG projekt koji je trebao predstavljati priliku, no sada potencijalno predstavlja prijetnju.


»Priliku ste propustili, a on sada predstavlja prijetnju, ekološku i prijetnju zdravlju građana primorsko-goranske regije«, rekla je zastupnica koja je vrijeme za slobodnu raspravu iskoristila kako bi predstavila te amandmane. U suprotnom, javnost bi za njih, zbog brojnosti amandmana, čula tek oko ponoći.


Most, kazala je, drži da tehnologiju uplinjavanja prirodnog ukapljenog plina treba ograničiti isključivo na rješenje sa zatvorenim ciklusom, bez primjene klora i mora. Otvoreni krug, uz primjenu klora, predstavlja nepotreban i velik rizik. Plutajući terminal može biti samo faza koju će u najkraćem roku zamijeniti kopneni terminal.




Mostu je apsolutno neprihvatljivo koncesijsko razdoblje na 99 godina, predlaže da se skrati na 40 godina.


Vlastima u Zagrebu Most zamjera da su slabo komunicirale taj projekt lokalnoj samoupravi, što je dovelo do velikog otpora građana, lokalnu samoupravu treba bolje uključiti i pravednije nagraditi za funkciju tog za državu bitnog projekta.


»LNG je strateški ineres države, ali je imperativ tog projekta da bude ekonomski isplativ i ekološki prihvatljiv, da ne ugrožava zdravlje građana i turizam«, poručila je Strenja Linić.


Stjepan Čuraj (HNS) osvrnuo se na brojne primjedbe koje su oporbeni, prije svih SDP-ovi, zastupnici u petak izrekli o LNG-u projektu. Puno se tu priča, a malo govori istina, ustvrdio je.