Sumnjaju

Stranka umirovljenika traži istragu afere Mrsić

Hina



Stranka umirovljenika (SU) zatražila je u nedjelju od nadležnih ustanova da pokrenu temeljitu istragu u aferi Mrsić, navodeći kako s razlogom sumnjaju da je vijest o očiglednom pogodovanju privatnoj tvrtki tretirana vidljivo blaže od afere MOL, a riječ je, kako ističu, o milijunskom iznosu, novcu poreznih obveznika i pranju novca namijenjenog teškim bolesnicima.


Ta stranka tvrdi da se od prve informacije o dugu prema HZZO-u bivše tvrtke ‘Solpharm’ Dijane Šucbah Mrsić, supruge istaknutog člana SDP-a i bivšeg ministra Miranda Mrsića, krenulo zataškavati pravu dimenziju očiglednog pogodovanja u tom ‘javno-privatnom’ partnerstvu.


Priča je, kažu krenula, o ‘uobičajenom’ dugovanju između HZZO-a i privatnog dobavljača lijekova, koje se s vremenom ‘prebija’. No, kažu u toj stranci, čak i da je to uobičajena praksa, uznemirujuće je da je Solpharm, kao uspješna tvrtka s visokim plaćama zaposlenika lani brzopotezno prodan Shire Pharmaceuticalsu Ireland, zajedno s milijunskim dugovanjem.Stranka umirovljenika pritom se pita koliko je ‘uobičajena praksa’ da uspješna farmaceutska tvrtka unaprijed dobije novac za isporuku skupih lijekova za specifične i teške bolesti, a potom ostane dužna Zavodu 10,6 milijuna gotovo pet godina, taman dok ne nastupi zastara. Pitaju također je li slučajno što je vlasnica te tvrke donedavno bila supruga bivšeg ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića i koliko je ‘normalno’ i ‘uobičajeno’ da je najava rješavanja nakupljenog duga mogućnost da nova tvrtka Shire taj dug riješi u nekoliko narednih godina.Ključno pitanje im je zašto ta afera oko duga HZZO-u nije tretirana u medijima na isti način kao afera MOL supružnika Karamarko jer smatraju da sličnosti postoje, samo je teško odvagnuti što je gore i besramnije – trgovina utjecajem oko strateške naftne kompanije ili pranje novca namijenjenog lijekovima za teško bolesne sugrađane.SU od nadležnih traži da, ako već nisu, pokrenu temeljitu istragu, prije svega protiv Miranda Mrsića i njegove supruge, a potom i protiv odgovornih osoba u HZZO-u. Ta stranka navodi da je osim poreznih obveznika čijim se novcem očito besramno manipuliralo, nova ‘žrtva’ političko-koruptivne sapunice postala novinarka Hine Smiljana Škugor Hrnčević koja je, kako tvrde zbog objave informacije o mutnim poslovima obitelji bivšeg ministra Mrsića dobila otkaz.Glavni urednik Hine Serđo Obratov ranije je, međutim, odbacio optužbe da se u Hini provodi cenzura odnosno političko pogodovanje i da je po nalogu ravnateljice Hine zaustavio tekst o višemilijunskom dugovanju bivše tvrtke Dijane Šucbah Mrsić HZZO-u. Prema njegovim riječima, s Hininog deska je 9. rujna ukradena radna verzija tuđeg teksta i objavljena na dva internetska portala uz popratni tekst o navodnoj cenzuri.