Tiskovna konferencija

Štrajk u visokom obrazovanju završava u četvrtak, srednje škole štrajkaju i u petak

Hina

Vilim Ribić / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Vilim Ribić / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Štrajk u visokom obrazovanju i znanosti završava se u četvrtak, dok će se u srednjim školama nastaviti i u petak, objavili su u četvrtak na konferenciji za novinare Vilim Ribić i Branimir Mihalinec, čelnici dvaju sindikata Vertikale obrazovanja, koji su štrajk za povećanje plaća za četiri posto počeli prošlog petka

ZAGREB Štrajk u visokom obrazovanju i znanosti završava se u četvrtak, dok će se u srednjim školama nastaviti i u petak, objavili su u četvrtak na konferenciji za novinare Vilim Ribić i Branimir Mihalinec, čelnici dvaju sindikata Vertikale obrazovanja, koji su štrajk za povećanje plaća za četiri posto počeli prošlog petka.O prekidu štrajka u visokom obrazovanju i znanosti odlučili su članovi sindikata na referendumu provedenom u protekla dva dana. »Za štrajk se izjasnilo 43 posto naših članova. Ostali su se izjasnili ili protiv ili nisu izašli na referendum, a prema statutu sindikata potrebno je da se više od 50 posto ukupnih članova izjasni za štrajk«, rekao je predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić istaknuvši kako je u četvrtak bio peti dan štrajka, što je  dosad najdulji štrajk u sustavu.

Unatoč slabom odazivu, srednje škole štrajkaju i u petak




Branimir Mihalinec najavio je da će članovi Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama štrajk nastaviti i u petak, a hoće li se u srednjim školama i učeničkim domovima štrajkati i u ponedjeljak, članstvo će odlučiti u petak.


Vodstvo srednjoškolskog sindikata danas je premijeru Zoranu Milanoviću poslalo prijedlog dodatka granskom Kolektivnom ugovoru iz kojega je jasno, kaže Mihalinec, »da ne mislimo opterećivati proračun za 2016. godinu, ne mislimo opterećivati prva tri mjeseca kada se donose privremene financije, ali očekujemo povećanje plaće u travnju, kada će već nova Vlada napraviti proračun za 2016. godinu«.


Napominje da su spremni za pregovore i očekuju poziv Milanovića, ali ne i ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara jer »on očito ne razumije što sindikati zahtijevaju«.




Podatke o odazivu na štrajk Mihalinec nije iznio rekavši da više ne prikupljaju postotke o odazivu, ali da štrajka isti broj podružnica kao i dosad.


Po podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, u četvrtak do 11 sati u 319 srednjoškolskih ustanova, što uključuje i učeničke domove, u štrajk je bilo uključeno 24,68 posto radnika, što je dosad najniži odaziv.


Ribić: Štrajk pokazao da sindikati znaju gristi


Prekid štrajka u obrazovanju prvi je u srijedu objavio Sindikat hrvatskih učitelja, čiji članovi u osnovnim školama danas normalno rade.


Ni Ribić niti Mihalinec im to ne zamjeraju jer kažu da je njima bilo najteže, budući da su bili izloženi pritiscima i moglo ih se ucjenjivati s djecom s kojom oni najviše rade.


Školski sindikat Preporod, čiji članovi također od početka solidarno sudjeluju u štrajku, priopćio je u četvrtak da oni ostaju u štrajku sve dok štrajk ne prekinu sva tri sindikata Vertikale obrazovanja.


Govoreći o uspješnosti štrajka, Ribić je poručio da čestita premijeru Milanoviću na pobjedi ako on misli da se pobjeda mjeri jedinim kriterijem – da se dobije ono što je traženo, no čak i takva pobjeda može biti gorka.


»Nismo dobili povećanje plaće od četiri posto i tu smo izgubili. No sindikati su pobijedili jer su štrajkom utjecali na društvo, izbornu kampanju, javnost i politku. Predizborna kampanja neće moći proći bez rasprave o prosvjeti nakon štrajka, jeka ovoga štrajka ostat će u glavama svake politike koja pobijedi, svatko će znati što su prosvjetari tražili i svatko će znati da prosvjetari mogu ‘ugristi«, kazao je Ribić.


On i dalje smatra da ima smisla razgovarati sa svima, pa i s Vladom, a najradije bi se, kaže, suočio s Milanovićem u onakvoj vrsti verbalnoj dvoboja kakvoga izbjegava predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Tvrdnje da njega Karamarko instruira odbacio je kao »toliko besmislene da ih ne vrijedi ni komentirati«.


U petak štrajk solidarnosti Sindikata socijalne skrbi


Sindikat zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi najavio je da će se u petak pridružiti štrajku u srednjim školama, a ako u idućih pet dana ne postignu dogovor s Vladom, taj sindikat ide u štrajk 12. listopada.


Predsjednica sindikata Jadranka Ivezić pojasnila je da se radnici socijalne skrbi nalaze u sličnom položaju kao i oni u obrazovanju, a koliko je naraslo njihovo nezadovoljstvo pokazuje da se čak 97 posto članova koji su pristupili izjašnjavanju odlučilo na štrajk.


Navela je da prosječna plaća zaposlenih u tom sustavu trenutno iznosi između 5500 i 6000 kuna, a socijalni radnik u sustavu zdravstva ima koeficijent 20 posto veći nego socijalni radnik u sustavu socijalne skrbi.


Štrajk solidarnosti u petak će se održati u svim domovima socijalne skrbi u kojima će se obavljati samo nužni poslovi kao tijekom blagdana, a centri za socijalnu skrb neće raditi s korisnicima već će raditi samo jedan dežurni zaposlenik.