Dokument postoji

Što zaista piše u non-paperu o izraelskim F-16? Slučaj pojašnjava analitičar Igor Tabak

Tihomir Ponoš

Foto Pixsell

Foto Pixsell

 Ono što bi za aktualnu raspravu moglo biti bitno je da SAD smatra kako Izrael ili Grčka trebaju dopuštenje za prodaju aviona američkog podrijetla Hrvatskoj, prije nego što Hrvatska donese konačnu odluku o tome od koga će ih nabaviti, kaže Igor Tabak, analitičar portala obris.org



ZAGREB »Non paper« koji je američka strana uputila hrvatskom političkom vrhu u siječnju prošle godine, a u vezi nabavke višenamjenskih borbenih aviona, po svemu sudeći ipak postoji, tako tvrdi portal obris.org, specijaliziran za vojna i si gurnosna pitanja kojemu je postojanje dokumenta (ili ne-dokumenta) potvrđeno s više strana. Taj je non paper bio adresiran na Ured predsjednice, Ured premijera i MORH, a riječ je o neslužbenom dokumentu kojim američka vlada želi da Hrvatska ima »potpunu sliku o svim elementima programa F-16 kako bi mogla doći do informirane odluke«.


Dokument je, tvrdi obris.org, strukturiran u pet točaka. U prvoj je preporučen hodogram i koraci za dobivanje kvalitetnog uvida u tehničko stanje aviona F-16 koje su ponudili Izrael i Grčka. Druga se odnosi na niz pitanja koja bi Hrvatska trebala postaviti Izraelu i Grčkoj, a tiču se ponuđenih aviona, njihova stanja, zemaljske opreme, rezervnih dijelova i obuke. Treća se točka odnosi na mogući hodogram hrvatske nabavke izraelskih ili grčkih rabljenih F-16, dok se četvrta odnosi na hodogram i korake potrebne za kvalitetan uvid u ponudu novih F-16V blok 70/72. Posljednja točka govori o mogućem hodogramu cijelog posla pribavljanja novih američkih F-16V.


Bez zabrana ili uvjetovanja


Igor Tabak, analitičar portala obris.org, kazao nam je da dokument sadrži informacije o temi nabavke američkih F-16 (jer u konačnici svi, pa i izraelski i grčki su američka proizvodnja) i sugerira što bi trebalo detaljnije pitati.




– Dokument ne utječe na hrvatsku odluku, nego nastoji omogućiti informiraniju odluku, kazao nam je Tabak i pojasnio da se nigdje u dokumentu ne spominje da Hrvatska ne može od Izraela kupiti F-16 Barak, te da u dokumentu ne postoje nikakve zabrane ili uvjetovanja.


Dokument se bavi svim hrvatskim opcijama za F-16, a Tabak ga je prvenstveno shvatio kao savjet saveznika. Tabak je kazao, komentirajući nedavne izjave premijera Andreja Plenkovića i priopćenja Ureda predsjednice i MORH-a da one zapravo nisu pogrešne.


Naime, iz Ureda predsjednice su poručili da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije zaprimila nikakav dokument »iz kojeg proizlazi da postoje problemi u proceduri nabavke borbenih zrakoplova«, dok je MORH priopćio da »ne postoji nikakav non paper u kojem se upozorava Republiku Hrvatsku da se ne odobrava prodaja izraelskih aviona Republici Hrvatskoj«. Premijer Plenković je kazao da takav non paper nije vidio. 


Trebali steći detaljan uvid u stanje aviona


Obris.org tvrdi da je hrvatska strana detaljan uvid u tehničko stanje ponuđenih aviona F-16 trebala steći prije nego što donese konačnu odluku. Ono što bi za hrvatsku stranu i aktualnu raspravu o nabavci rabljenih F-16 Barak od Izraela moglo biti važno jest to da je SAD smatrale kako je potrebna dozvola za prodaju aviona trećoj strani (tzv. TPT dozvole), dakle dopuštenje da Izrael ili Grčka prodaju avione američkog podrijetla Hrvatskoj, prije nego što Hrvatska donese konačnu odluku o tome od koga će nabaviti višenamjenske borbene zrakoplove.


Američka strana procijenila je da Hrvatska, ako bi slijedila predložene korake, ne bi mogla odluku donijeti prije ljeta 2018. godine (odlučeno je u ožujku) u slučaju da se odluči za izraelsku ili grčku ponudu, odnosno jesen 2018. u slučaju da se odluči za američku ponudu.