Problemi

Što se to događa? Predsjednica kao da ni ne želi biti kandidatkinja HDZ-a. Evo o čemu se tu radi

Dražen Ciglenečki

Credit: SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

Credit: SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

Andrej Plenković nema pojma kad će se kandidirati Kolinda Grabar-Kitarović. To je za njega neugodna situacija i samo pokušava uvjeriti javnost da razgovara s predsjednicom i da mu ona sve govori



ZAGREB – Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović distancira se od HDZ-a, to se nazire već neko vrijeme, a postalo je sasvim jasno u četvrtak, iz njezine izjave na Facebooku u kojoj je objasnila da još najmanje do Dana pobjede i domovinske zahvalnosti neće objaviti svoju predsjedničku kandidaturu. Naročito je intrigantna prva rečenice te poruke, motivirane javnim pritiskom predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i još nekih stranačkih dužnosnika da ona što prije donese odluku o sudjelovanju na izborima.


– Ovim putem zahvaljujem svima koji mi pružaju podršku za drugi mandat predsjednice Republike Hrvatske, posebno strankama čiji sam kandidat bila i prije pet godina – napisala je Kolinda Grabar-Kitarović.


Ona je 2014. godine bila kandidatkinja osam stranaka, HDZ-a, HSS-a, HSP AS, BUZ-a, HDS-a, ZDS-a, HSLS-a i Hrasta. Od svih njih za ovogodišnje ju je izbore dosad podržao isključivo HDZ. Smisleno bi, dakle, bilo da se predsjednica na Facebook-u eksplicitno zahvalila HDZ-u, kojeg je bila članica do stupanja na dužnost predsjednice Republike. Ali, nije to učinila, HDZ je svrstala tek u skupinu stranaka koje su uz nju bile prije pet godina.




Srami li se to danas predsjednica HDZ-a? Vjerojatno je ipak nešto drugo posrijedi. Novi politički kurs Kolinda Grabar-Kitarović naznačila je već početkom lipnja u Osijeku, tjedan dana po završetku izbora za Europski parlament, na kojima je HDZ slabo prošao.


– Iako sam bila kandidat HDZ-a i još nekih stranaka, sada sam nestranačka osoba – istaknula je tom prilikom.


Izostanak komunikacije


Logično se stoga zapitati želi li predsjednica Republike uopće biti kandidatkinja HDZ-a. Sve što se između Kolinde Grabar-Kitarović i HDZ-a događa već skoro mjesec dana, upućuje na negativan odgovor. Čini se da bi ona htjela biti kandidatkinja eventualno uz potporu HDZ-a, a onda i stranaka koje bi se još pridružile. Sugerira to i izostanak komunikacije predsjednice i Plenkovića o važnoj temi predstojećih izbora.


Premijer je, doduše, u četvrtak novinarima u Bruxellesu rekao da su on i Kolinda Grabar-Kitarović »non-stop u kontaktu« i da »sve ključne stvari oko toga radimo u suradnji«. Ali, njegove ga prethodne izjave i postupci na uvjerljiv način demantiraju. Ako je Plenković doista upoznat s predsjedničinim planovima, zbog čega je u svom govoru na proslavi 30. godišnjice osnivanja HDZ-a ustvrdio da očekuje njezinu kandidaturu te da je na njoj da odabere trenutak?


Zašto je dan kasnije novinarima kazao da predsjednicu trebaju pitati za razloge čekanja? Tako se ne bi ponašao čovjek kojem je Kolinda Grabar-Kitarović priopćila datum objave kandidature, odnosno da to neće biti do 5. kolovoza, s obzirom da ona u Knin želi »ići kao predsjednica, a ne kao kandidatkinja na izborima«. Plenković, to je posve sigurno, nema pojma o tome kada će se i u kojoj formi kandidirati Kolinda Grabar-Kitarović.


Neizravno je to već priznao, ali riječ je o za njega toliko neugodnoj situaciji da svejedno pokušava uvjeriti javnost da stalno razgovara s predsjednicom i da mu ona sve govori. Ne, Kolinda Grabar-Kitarović drži Plenkovića u totalnom neznanju.


Milanović usklađen sa SDP-om


Nekoliko istaknutih HDZ-ovac pitali smo je li se u vodstvu stranke razmatralo mogućnost da predsjednica ne bude izričito kandidatkinja HDZ-a, nego, po uzoru na Stjepana Mesića 2004. godine, kandidatkinja koju bi podržalo više stranaka, pa i njihova. Svi naglašavaju da nikad nisu čuli takvu ideju i da ne vjeruju da bi HDZ pristao na to. Uostalom, Plenković već dulje od godinu dana priča o Kolindi Grabar-Kitarović samo kao kandidatkinji HDZ-a, ne odbijajući, naravno, stranke koje bi joj možda također dale potporu.


Ali, kako se stvari razvijaju ne bi bilo iznenađenja da predsjednica Republike HDZ naprosto dovede pred gotov čin. I to uz pomoć Plenkovića. On joj je, naime, javno odobrio da si sama odredi tajming kandidature. Stoga bi Kolinda Grabar-Kitarović jedan dan, bez odluke HDZ-a, mogla objaviti da kreće u izbornu utrku. Plenkoviću bi preostalo samo da post festum sazove središnja stranačka tijela kako bi joj izrazili podršku.


Zoran Milanović se, iako to nije bio lagan proces, naposljetku uskladio sa SDP-om. Prvo je Predsjedništvo SDP-a odlučilo da će bivši premijer biti njihov predsjednički kandidat, a zatim je Milanović održao press konferenciju o tome. U slučaju Kolinde Grabar-Kitarović i HDZ-a moglo bi doći do obratnog redoslijeda, a sve zbog nastojanja predsjednice Republike da se ponovno nekako odmakne od Plenkovića.


– Za nas je ovo novost. Franjo Tuđman se na izborima natjecao kao predsjednik HDZ-a. Od kako je 2000. promijenjen Ustav, sada će HDZ prvi put imati predsjednika koji će ići po drugi mandat – kao da se dugogodišnji HDZ-ov dužnosnik jučer opravdavao što imaju problema s Kolindom Grabar-Kitarović.