Danijel Marušić

Što se događa u “Đuri Đakoviću”? Župan poručio: ‘Nisam istražitelj ni sudac, ali nešto očito nije u redu’

Hina

snimio Ivica Galović / PIXSELL

snimio Ivica Galović / PIXSELL

Uzimajući u obzir da je blokiran račun" Đure Đakovića", župan Marušić kaže da je pronađen način na koji će biti isplaćene plaće. "Radnici će potpisati dokument (ZNS obrazac) na osnovu kojeg će biti prvi u naplatnom redu. Na dnevnoj bazi razgovara se i s jednom od banaka koja bi ušla u financiranje proizvodnje u 'Đuri Đakoviću' do 2021. godine", rekao je Marušić.



SLAVONSKI BROD – Plaću za rujan 600 radnika “Đuro Đaković” grupe trebali bi s velikom vjerojatnošću dobiti tijekom sljedećeg tjedna, rekao je u subotu brodsko-posavski župan Danijel Marušić na konferenciji za novinare u Slavonskom Brodu


Radnici u slavonskobrodskoj tvrtki štrajkaju već deset dana zbog neisplate rujanske plaće. Iz Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijski sindikati najavljuju da će odluku o eventualnom prestanku štrajka idući tjedan donijeti štrajkaški odbor.


Uzimajući u obzir da je blokiran račun” Đure Đakovića”, župan Marušić kaže da je pronađen način na koji će biti isplaćene plaće. “Radnici će potpisati dokument (ZNS obrazac) na osnovu kojeg će biti prvi u naplatnom redu. Na dnevnoj bazi razgovara se i s jednom od banaka koja bi ušla u financiranje proizvodnje u ‘Đuri Đakoviću’ do 2021. godine”, rekao je Marušić.




Prema njegovim riječima, sredstva za isplatu plaće osigurana su oslobađanjem oko sedam milijuna kuna koje je “Đuro Đaković” imao kao jamstvo za jedan posao u HEP-u.


Na pitanje novinara u vezi s tvrdnjom radnika da proizvodnja vagona i vojni program u “Đuro Đaković Specijalna vozila” idu ali je upitno gdje novac nestaje, župan je rekao da je to pitanje za Upravu, ali kako očigledno nešto nije u redu.


“To je pitanje za upravu. Ja nisam istražitelj ni sudac, ali očigledno nešto nije uredu. Proizvodnja mora biti konkurentna da bi opstala i radnici mogli živjeti od svoga rada. Tu ima puno razloga zbog čega se to dešava, ali jedna kvalitetna uprava sigurno ima odgovor na ta pitanje”, rekao je župan.


Po njegovim riječima, Uprava tvrdi da je sada najveći problem što se Zagrebačka banka neočekivano povukla iz financiranja proizvodnje.


“Naravno to treba uzeti s rezervom jer se sada događaju i blokade računa, te će trebati vidjeti je li pronalazak banke dovoljan za normalno odvijanje proizvodnje u Đuro Đaković grupi”, poručio je Marušić.


Na novinarski upit kako će se na rješavanje problema odraziti ostavka predsjednika uprave Đuro Đaković grupe Marka Bogdanovića, Marušić kaže kako će poslove preuzeti preostali članove uprave.


Na prosvjednim skupovima štrajkaški je odbor u proteklih deset dana više puta isticao da će štrajk u Đuro Đaković grupi biti okončan kada radnicima bude isplaćena plaća za rujan, a to je u subotu ponovio i zamjenik glavnoga sindikalnog povjerenika u Đuro Đaković Specijalnim vozilima Ivan Barić.


“Rečeno je da će najvjerojatnije plaće biti isplaćene. To ‘najvjerojatnije’ je ono što ništa ne jamči i stav je štrajkaškog odbora da će o svemu morati zatražiti dodatne preciznije informacije i jamstva, a tek onda donijeti konačnu odluku o prekidu ili nastavku štrajka”, rekao je Barić. U međuvremenu počeo se približavati i novi rok za isplatu listopadske plaće koji ističe za 13 dana.


Inače, grupacija “Đuro Đaković” je u prvih devet mjeseci ove godine poslovala s gubitkom od 38,7 milijuna kuna, što je znatno nepovoljniji rezultat nego u istom lanjskom razdoblju kada je gubitak iznosio 5,4 milijuna kuna, pokazuju podaci iz devetomjesečnog financijskog izvješća slavonskobrodske kompanije.


Kompanija je 30. listopada izvijestila da su računi Đuro Đaković grupe i povezanih društava blokirani. Taj je dan predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe Marko Bogdanović podnio ostavku na svoju dužnost, uz obrazloženje da se grupacija nalazi u nezavidnoj situaciji zbog dva ključna problema – nemogućnost financijskog praćenja proizvodnje vagona za izvoz i nedostatka vlastitog kapitala u društvu.


Zbog neisplate plaće za rujan, od četvrtka, 24. listopada većina radnika Đure Đakovića je u štrajku te, osim plaća, zatražili su i ostavku članova Uprave jer smatraju da nisu sposobni voditi tvrtku.