Koliko će to koštati

Što nam donosi “Medvedov zakon”? Ove godine status novih ratnih invalida zatražilo još 10 tisuća branitelja

P. N.

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek



Zahtjevi branitelja za ostvarenje statusa ratnog vojnog invalida (RVI) prema novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja, koji je na snazi od prosinca prošle godine, približavaju se brojci od 10.000.


U prvih osam mjeseci ove godine prema podacima Ministarstva branitelja podneseno je 9716 novih zahtjeva za stjecanje tog statusa. Gotovo polovica podnositelja, njih 4770, podnijelo je svu potrebnu dokumentaciju i preliminarno steklo uvjete za stjecanje statusa RVI-ja. Ostalih 4937 još je uvijek u postupku provjere i kompletiranja dokumentacije, piše Jutarnji list.


U lipnju ove godine, tek na inzistiranje novinara, Ministarstvo branitelja objavilo je prve podatke o broju novopodnesenih zahtjeva – u prvih pet mjeseci ove godine podneseno ih 8490. Iz najnovijih podataka vidljivo je da se u tri ljetna mjeseca, od kraja svibnja do kraja kolovoza, taj broj povećao za dodatnih 1226 novih zahtjeva i nastavi li rasti dosadašnjim tempom do kraja godine mogao bi premašiti 10.000.




Status ratnog vojnog invalida iznimno je popularan u Hrvatskoj jer jamči, za hrvatske prilike, izdašne mirovine – prosječna mirovina RVI-ja u ovom je trenutku 5615 kuna, dvostruko viša od mirovine stečene radom.


Status RVI-ja stječe se već s 20 postotnom invalidnošću, a visina mirovine ovisi o utvrđenom stupnju invalidnosti. Za stjecanje statusa RVI-ja dovoljna je primjerice dijagnoza PTSP-ja, ako liječnik izda potvrdu da je taj poremećaj posljedica sudjelovanja u obrani Hrvatske.


U ovom trenutku vojne invalidske mirovine uživa 56.174 branitelja te 14.233 članova obitelji poginulih i umrlih branitelja, dakle ukupno 70.407 osoba. Samo za te dvije kategorije iz Hrvatskog mirovinskog fonda godišnje se izdvaja 4,7 milijardi kuna. Hrvatska financira i mirovine 6782 bivših pripadnika HVO-a, i to temeljem međudržavnog sporazuma između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, potpisanog 2006. Prosječni mjesečni iznos tih mirovina iznosi 2964 kune, a ukupno se iz hrvatskog mirovinskog fonda godišnje za tu skupinu osoba izdvoji 241 milijun kuna. Izdvajanja iz hrvatskog mirovinskog fonda za njih dodatno će rasti od početka 2019., kad će prava na tu vrstu mirovine ostvariti i oni koji su status RVI-ja zatražili tijekom ove godine.


Val novih zahtjeva za stjecanje statusa RVI-ja omogućen je novim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja koji je na snazi od prosinca 2017. U javnosti je već poznat kao Medvedov zakon po ministru branitelja Tomi Medvedu, u čijem je mandatu pisan i donesen. Njegove financijske učinke u ovom trenutku nitko se ne usudi prognozirati jer je teško predvidjeti konačan broj branitelja koji će zahvaljujući tom zakonu zatražiti i ostvariti status ratnih vojnih invalida te financijska prava koja im taj status donosi, navodi Jutarnji list.