Članak po članak

Što će stajati u saborskom etičkom kodeksu? Povjerenstvo neće kažnjavati, ali će očekivati isprike

Dražen Ciglenečki

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

Zastupnici će se morati prema novinarima  odnositi s poštovanjem i omogućiti im da profesionalno i dostojanstveno obavljaju svoj posao. Izrada Kodeksa glavna je zadaća koju si je postavio Božo Petrov



ZAGREB Saborski zastupnik koji smatra da ga je tijekom rasprave u parlamentu ili u javnom istupu neki zastupnik uvrijedio, uskoro će se moći žaliti Etičkom povjerenstvu, čije formiranje propisuje prijedlog Kodeksa o etičkom ponašanju zastupnika.


Davanje mišljenja


Nacrt tog prijedloga dostavljen je zastupničkim klubovima, a jučer se prvi put sastala radna skupina, na čelu s HDZ-ovcem Draženom Bošnjakovićem, koja treba dogovoriti konačnu verziju Kodeksa. Etičko povjerenstvo imalo bi predsjednika i dva člana iz redova parlamentarne većine i dva člana iz oporbe. To novo radno tijelo parlamenta ne bi imalo ovlast izricanja kazni zastupnicima, nego bi davalo mišljenja o povredi odredbi Kodeksa koja bi onda bila objavljivana u Glasilu Hrvatskog sabora. »Očekuje se da će se zastupnik za kojeg je Etičko povjerenstvo mišljenjem utvrdilo da je povrijedio Kodeks, javno ispričati«, navodi se u spomenutom nacrtu prijedloga. Prethodno bi dotični zastupnik imao pravo iznijeti obranu na sjednici Etičkog povjerenstva.


A u Kodeksu će biti pravila o etičkom ponašanju zastupnika koji, primjerice, kako piše u nacrtu prijedloga, »treba na početku svoje rasprave istaknuti ako ima privatni ili kakav drugi interes koji utječe ili bi mogao utjecati na mišljenja i stajališta koja iznosi u raspravi«. Zastupnik će, zatim, trebati reći i iznosi li stavove ili prijedloge neke druge osobe, koja ga je to zamolila, a morat će navesti razloge ako ne smije otkrivati njezin identitet. »Zastupnik mora voditi računa da u javnosti ne stvara dojam povlaštenosti zastupničkog položaja«, još je jedno etičko pravilo.


Najopširniji članak




Njime se vjerojatno cilja na situacije poput nedavne kad je Ivan Pernar odbio platiti kartu u zagrebačkom tramvaju. Nadalje, zastupnici neće moći od zaposlenika u stručnim saborskim službama tražiti da za njih obavljaju poslove koji nisu povezani s obnašanjem zastupničke dužnosti.


Najopširniji je članak u kojem se razrađuje što zastupnicima neće biti dopušteno u govorima u Saboru, ali i izvan njega. To su »ometanje i sprečavanje potpunog i slobodnog izražavanja volje drugih zastupnika«, »širenje zlonamjernih ili neutemeljenih optužbi protiv drugih zastupnika«, »isticanje fizičkih, psihičkih i drugih osobina ostalih zastupnika radi njihovog omalovažavanja«, »iznošenje laži i insinuacija o privatnom životu drugih zastupnika i članova njihovih obitelji«, »vrijeđanje drugih zastupnika« i »vrijeđanje stranih država i međunarodnih organizacija, kao i osoba koje ih predstavljaju«. S obzirom na sadržaj istupa niza saborskih zastupnika, može se zaključiti da će Etičko povjerenstvo imati puno posla. Prijedlog Kodeksa tako je napisan da je moguće i da, recimo, neki zastupnik u sabornici ili u intervjuu u negativnom kontekstu govori o srpskom premijeru Aleksandru Vučiću, da je četnik i slično, i da zbog toga bude prijavljen Etičkom povjerenstvu, koje će potom procjenjivati je li tu riječ o vrijeđanju predstavnika strane države.


Zastupnici će, sukladno Kodeksu, biti dužni i odnositi se s poštovanjem prema novinarima i »omogućiti im da profesionalno i dostojanstveno obavljaju svoj posao«. Izrada ovog Kodeksa jedna je od glavnih zadaća koju si je postavio predsjednik Sabora Božo Petrov.