Prognoza

Stiže bablje ljeto kakvog dugo nije bilo: Temperature neće do 37 C kao u Španjolskoj, ali bit će ugodno toplo

Hina



Mjestimični tragovi kiše zabilježeni u prvom dijelu srijede uglavnom oko Rijeke i u Gorskome kotaru te jačanje juga i jugozapadnjaka, koji je čak i ponegdje na kopnu imao olujne udare, primjerice u Varaždinu – bili su uvod u promjenljiviji, oblačniji i kišovitiji četvrtak, u većini unutrašnjosti i danju svježiji od srijede. Nakon jutra toplijeg nego u srijedu južina će prestati, a navečer će zapuhati gdjegod jaka bura, osobito podno Velebita. Prije nje će biti i pljuskova s grmljavinom, osobito na Jadranu, gdje su moguće i pijavice.


Već od petka ponovno sunčanije i danju toplije, uz najvišu temperaturu zraka većinom višu od 20 °C. No, do nedjelje će jutra ponovno biti svježija, na kopnu i maglovitija, piše HRT.


O babljem ljetu koje nas čeka u idućih desetak dana pisao je i portal Istramet, navodeći kako nam druga dekada mjeseca donosi pozitivno temperaturno odstupanje.




U Španjolskoj i Portugalu ovih dana vlada pravo ljeto. Najviša temperatura zraka u Europi jučer je izmjerena u Španjolskoj u gradu Jerez de los Caballerosu na jugozapadu zemlje (provincija Bajadoz) gdje je bilo čak 36,7 °C! U Meridi je zabilježeno 35,9 °C, a temperature zraka više od 34 °C zabilježene su i na brojnim drugim lokacijama. 


Nakon brze promjene vremena koja u noći na četvrtak donosi tek malo kiše, vrijeme će se stabilizirati, a temperature zraka postupno će rasti. Tako će prema prognozi ICON-a, temperature za vikend u Hrvatskoj nerijetko biti iznad 25 °C, a u toplini će prednjačiti Dalmacija i Slavonija. Toplo će biti i u Istri i na Kvarneru gdje će se dnevne temperature zraka kretati uglavnom između 20 i 24 °C, ali će posebice “na suncu” prevladavati dojam babljeg ljeta. Noći također neće biti odveć svježe, stoga i dalje neće postojati mogućnost pojave mraza.


Toplije vrijeme od prosjeka, odnosno bablje ljeto moglo bi potrajati kroz cijelu drugu dekadu listopada. Svakako valja spomenuti i to kako se temperatura mora i dalje kreće oko za mnoge ugodnih 20 °C.


A i u četvrtak navečer će mnogima biti toplo, ne samo na Poljudu, nego i uz Drugi program Hrvatskoga radija – i to vjerojatno manje zbog temperature, a više zbog “užarene atmosfere”. Vrijeme u Splitu i okolici tijekom petka mnogima neće biti idealno, ali će vrlo vjerojatno navečer biti povoljnije nego u noći i prijepodne. Raspoloženje bi se trebalo poboljšavati zbog prestanka južine, a za očekivati je – i zbog dobre igre na poljudskoj “ljepotici”, na kojoj će – nadajmo se – moguću povremenu kišu iz oblaka zamijeniti kiša golova u mađarskoj mreži. A bit će dovoljna i samo poneka “kap”, pod uvjetom da ih kod nas bude manje ili ostane “suho”… Ali naravno, samo da ne ostanemo na bodovnoj “suši”…


Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi – prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.A možda je nekima zanimljivo pogledati na HTV4 i prognozu za veće gradove u svijetu, koju službujući meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

Na žalost, sve te vremenske prognoze i još mnogobrojne druge više neće verificirati dr. sc. Josip Juras, umirovljeni profesor s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF), a svojedobno i meteorolog – prognostičar na RTV Zagreb – klimatolog, statističar, vjerojatno i najveći hrvatski stručnjak za verifikaciju vremenskih prognoza, čiji će posljednji ispraćaj biti na zagrebačkome Krematoriju u petak u podne.


Četvrtak: u većini krajeva povremeno kiša, južina prestaje, na kopnu danju svježije


Promjena vremena u četvrtak bit će kratkog vijeka,i uglavnom bez izraženijih kišnih potoka i rijeka.A ako je tko možda zbog dosadašnje svježine izgubio nadu,od petka ćemo ipak imati babljeg ljeta u listopadu.

dr. sc. Tanja Renko: “Na istoku Hrvatske u četvrtak ujutro umjereno, a potom sve češće i pretežno oblačno s povremenom kišom, a moguća je i grmljavina. Jutro će biti toplije nego u srijedu, uz temperaturu između 8 i 12 °C, a kako će s umjerenim sjevernoistočnim vjetrom pritjecati hladniji zrak, najviša dnevna temperatura bit će i 5 do 7 °C niža, od 14 do 17 °C.


Slabo izražen dnevni hod temperature bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će već od jutra mjestimice biti kiše. Prevladavat će oblačno vrijeme, no prema večeri će se uz umjeren sjeveroistočnjak na sjeverozapadu početi razvedravati.


U gorju i na sjevernom Jadranu promjenljiva naoblaka te mjestimice kiša i grmljavina, lokalno i izraženija. Poslijepodne će na otocima i u Istri kiše biti vrlo rijetko, a sunčanih razdoblja bit će više. Jugo i jugozapadnjak oslabjet će i u večernjim satima zamijenit će ih bura pa će i more sredinom dana prolazno biti u smirivanju. Jutarnja temperatura od 7 do 12 °C u gorju i u Istri te između 15 i 18 °C na otocima i duž obale. Najviša dnevna od 18 do 22 °C, u Gorskom kotaru malo niža.


Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije uz jugo od jutra razmjerno toplo, a uz promjenljivu naoblaku mjestimice će biti kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavine, lokalno i izraženijih. No, u nekim mjestima kiša može i sasvim izostati. Navečer će zapuhati sjeverozapadnjak i bura.


Na jugu Hrvatske jugo će postupno slabjeti, no tek će navečer okrenuti na buru. Uz promjenljivo vrijeme lokalnih pljuskova, ponegdje i jačih, može biti cijeli dan, a ne može se isključiti ni mogućnost pojave pijavica.”


Od petka stabilnije, sunčanije i danju toplije, ali ujutro…


“Do petka ujutro na kopnu će se razvedriti, no ponegdje će tijekom noći nastati magla, koja uglavnom neće dugo potrajati. Prevladavajuće sunčano vrijeme obilježit će i vikend koji će biti topao, ponegdje i uz najvišu temperaturu i do 25 °C. Početkom idućeg tjedna i dalje razmjerno toplo, uz malo više oblaka uglavnom u gorju.


U noći na petak oblaci će polako napuštati i Jadran te će u nastavku tjedna prevladavati sunčano vrijeme, a bit će i ugodno toplo. Više će oblaka uz slabo jugo i južni vjetar od nedjelje biti na krajnjem sjeveru, uz porast vjerojatnosti za malo kiše na širem riječkom području. No, u subotu će biti tiho pa će se i na moru povećati vjerojatnost za pojavu magle.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.