Odgovor na smjenu

Stier o mogućem preuzimanju HDZ-a: ‘Ne isključujem takvu mogućnost, o tome kada dođe vrijeme’

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Upozorio je kako u Hrvatskoj postoji ozbiljan problem klijentelizma i ortačkog kapitalizma, na što upozoravaju i ključni ekonomisti

ZAGREB Smijenjeni politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier rekao je u ponedjeljak kako je njegov način rada uvijek konstruktivan, ponovno ukazavši na potrebu rješavanja problema klijentelizma i ortačkog kapitalizma.  

»Završila je jedna faza i počinje jedna nova faza gdje ću još snažnije raditi na ostvarivanju onoga što sam napisao i u knjizi Nova hrvatska paradigma i spomenuo na Općem (izvještajnom) saboru HDZ-a«, rekao je Stier novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, gdje je smijenjen kao i Miro Kovač s dužnosti međunarodnog tajnika stranke. Istaknuo je kako će i dalje ostati u HDZ-u.


 Na novinarski upit hoće li sada biti spreman na neki način destabilizirati premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u stranci ili Saboru, istaknuo je kako je njegov način rada da uvijek radi konstruktivno te to ne treba svesti na osobne razine.


 Upozorio je kako u Hrvatskoj postoji ozbiljan problem klijentelizma i ortačkog kapitalizma, na što upozoravaju i ključni ekonomisti.




 »Trebamo se s tim suočiti. Drago mi je što vidim da u HDZ-u ima snage za to. Ali, bit će sigurno i prepreka. No, vjerujte mi – to ćemo i ostvariti«, naglasio je Stier.


 Dodao je i da klijentelizam nije stvar samo jedne osobe ili stranke, već to treba i u društvu osvijestiti te svi zajedno raditi na tome kako bi pobijedili klijentelizam.


 »Moj način rada nije ići sada nešto rušit, nego uvijek graditi. Biti konstruktivan, ali isto tako i uporan. Uvjeren sam da ćemo uspjeti«, naglasio je.


 Stier je, upitan ima li ambicije za preuzmanje stranke, rekao kako nije sada trenutak nekih izbora u stranci ili na državnoj razini. »Ne isključujem nikakvu mogućnost, ali o tome ćemo odlučivati kada za to dođe vrijeme«, rekao je.


 Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a u ponedjeljak su, na prijedlog predsjednika stranke Andreja Plenkovića, većinom glasova razriješili političkog tajnika Davora Ivu Stiera i međunarodnog tajnika Miru Kovača i na te funkcije imenovali Lovru Kuščevića i Davora Božinovića.