Svaka čast zagrebačkim, riječkim i splitskim liječnicima

Spasili sedam života probijajući se čitavu noć kroz snježnu oluju

Nataša Božić

U petak navečer nekoliko kirurških timova krenulo je po nemogućim uvjetima iz Zagreba prema Rijeci i Splitu, gdje su sve do ranih jutarnjih sati, zajedno s koordinacijskim timovima bolnica, sudjelovali u eksplantacijskom postupku i organizaciji prijevoza kako bi ti organi stigli sigurno i pravovremeno do pacijenta. U akciji prijevoza organa sudjelovao je i Vladin zrakoplov



Snježno nevrijeme i velike poteškoće u prijevozu koje je ono jučer uzrokovalo, nisu spriječili požrtvovne liječnike iz Zagreba, Rijeke i Splita da transplatacijama spase čak sedam ljudskih života i to u Zagrebu, Nizozemskoj i Austriji. 


Za ovaj veliki pothvat zaslužne su, prije svega, plemenite odluke dvoje ljudi koji su, nažalost, izgubili živote ali su imali potpisane donatorske kartice o doniranju organa nakon smrti.


U jednoj od akcija dopremanja organa teško bolesnom Zagrepčanu, sudjelovao je i Vladin zrakoplov koji je iz Splita prevezao srce plemenite osobe u Zagreb.




U petak navečer nekoliko kirurških timova krenulo je po nemogućim uvjetima iz Zagreba prema Rijeci i Splitu, gdje su sve do ranih jutarnjih sati, zajedno s koordinacijskim timovima bolnica, sudjelovali u eksplantacijskom postupku i organizaciji prijevoza kako bi ti organi stigli sigurno i pravovremeno do pacijenta.


Neki od pacijenta kojima su ti organi presađeni nalazili su se u vrlo kritičnom stanju i dramatičnoj utrci s vremenom, izvjestilo je Ministarstvo zdravstva.Srce osobe iz Splita je zrakopolovom Vlade RH prevezeno u Zagreb, gdje je presađeno muškarcu koji je bio vitalno ugrožen.


Liječnici u KBC Zagreb u dramatičnoj su utrci s vremenom dobili bitku za njegov život. Dobra koordinacija između agilnih riječkih i zagrebačkih liječnika, te plemenitost jedne obitelji čiji je član preminuo, do tako potrebnih organa stiglo je i dvoje pacijenata iz Hrvatske te jedan iz Austrije.


Koordinacijski tim KBC Rijeka pokrenuo je, naime, donorski proces neposredno nakon što je preminula osoba čija obitelj je dala dozvolu za doniranje organa. Kirurški tim KB Merkur iz Zagreba odmah je po teškim vremenskim uvjetima krenuo automobilom po organe.


Jetra i jedan bubreg dodijeljeni su hrvatskim primateljima, dok je drugi bubreg poslan redovnom zračnom linijom za Austriju.Drugi kirurški tim za jetru iz KBC-a Zagreb, automobilom se vozio do KBC Split i natrag, a jetra je nakon eksplantacije jutros prevezena zrakoplovom za hitnog pacijenta u Nizozemskoj. U tijeku su dvije transplantacije bubrega hrvatskim primateljima.