Oprostio se prije glasanja o povjerenju

Španjolski premijer Rajoy odlazi s dužnosti: Bila mi je čast biti premijer bolje Španjolske

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Bila mi je čast biti premijer bolje Španjolske u odnosu na onu koju sam zatekao. U ime dobrobiti Španjolske nadam se da će moj nasljednik biti takav“, istaknuo je Rajoy, koji napušta mjesto dvije godine prije isteka mandata.



MADRID – Španjolski konzervativni premijer Mariano Rajoy, koji je upravljao zemljom zadnjih sedam godina, oprostio se u petak od premijerskog mjesta pola sata prije početka glasovanja o povjerenju njegovoj manjinskoj vladi.


“Ja ću biti prvi koji će čestitati novom premijeru jer sam demokrat i poštujem rezultat glasovanja, iako se ne slažem s ovime što se dogodilo“, rekao je 63-godišnji predsjednik Narodne stranke.


Najveća oporbena stranka, Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), pokrenula je glasovanje o povjerenju vladi nakon što je Narodna stranka prošli tjedan osuđena za korupciju. Uspjela je pridobiti podršku ostalih oporbenih stranaka uključujući katalonske i baskijske pobornike nezavisnosti.




Tijekom dana će lider PSOE-a, 43-godišnji Pedro Sánchez, automatski biti izabran za novog premijera.


Narodna stranka je 2011. u jeku gospodarske krize bila smijenila s vlasti lijevi centar, a gospodarstvo sada godišnje raste po stopi od tri posto ali uz stopu nezaposlenosti od 16 posto.


“Bila mi je čast biti premijer bolje Španjolske u odnosu na onu koju sam zatekao. U ime dobrobiti Španjolske nadam se da će moj nasljednik biti takav“, istaknuo je Rajoy, koji napušta mjesto dvije godine prije isteka mandata.


Idući izbori zakazani su za 2020. godinu no sada se očekuje hoće li će Sánchez sazvati izvanredne izbore. Njegova stranka ima samo 84 od 350 zastupnika te će opstanak privremene vlade ovisiti o dogovoru s lijevim Podemosom te zagovornicima neovisnosti pokrajina Baskije i Katalonije.


Devet različitih stranaka odlučilo je u petak izglasati nepovjerenje Rajoyu.


Njegova Narodna stranka pobijedila je na izborima 2016. no na vlasti je ostala kao manjinska vlada sa 134 od 350 zastupnika. Nijedna stranka tada nije dobila natpolovičnu većinu od 176 zastupnika.


Rajoy se održao na vlasti zahvaljujući podršci stranke centra Građani koja ima 32 zastupnika. Ta stranka, prema anketama sada najpopularnija u zemlji, inzistira na trenutnom raspisivanju prijevremenih izbora nazivajući buduću Sánhezovu vladu “frankenštajnskom“.


PSOE je 2016. godine ostvario najgori rezultat na izborima od 1977. godine.


Narodna stranka i PSOE mijenjaju se na vlasti zadnja četiri desetljeća. Korupcijski skandali u tim stankama i visoka stopa nezaposlenosti doveli su do nastanka novih stranaka Građana i Podemosa koje su narušile tradicionalno dvostranačje.