Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. studenoga 2019.
Brojne promjene

Smjene diplomata: Evo tko će naslijediti Vladimira Drobnjaka kao hrvatski veleposlanik u UN-u

Vladimir Drobnjak, Foto: Arhiva NL
Vladimir Drobnjak, Foto: Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 25. kolovoz 2019. u 8:23 2019-08-25T08:23:09+02:00

Ivan Šimonović će u New Yorku zamijeniti Vladimira Drobnjaka na dužnosni stalnog predstavnika Republike Hrvatske pri UN-u, piše u nedjelju Večernji list.

Iako se govorilo da će Drobnjak prihvatiti ponudu da postane savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, on će ostati na Zrinjevcu i bit će uključen u hrvatsko predsjedanje Vijećem EU.

Uz promjenu u New Yorku, novi veleposlanici kojima je predsjednica već predala vjerodajnice odlaze u niz država. Zlatko Kramarić, koji je 2009. kao prvi hrvatski veleposlanik poslan na Kosovo a 2011. u Makedoniju, preuzima veleposlanstvo u Albaniji. Danijela Barišić napušta Makedoniju i odlazi na Kosovo, a dosadašnja veleposlanica na Kosovu Marija Kapitanović odlazi pak u Rumunjsku.

Iz Nizozemske odlazi Andrea Gustović-Ercegovac te karijeru nastavlja u Norveškoj, a nju će u Nizozemskoj naslijediti Dubravka Plejić Maarković koja je od 2016. veleposlanica pri OESS-u, UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama u Beču.

Novi veleposlanik pri OESS-u je Mario Horvatić, u Bugarsku ide Jasna Ognjanović, Branko Zebić u Azerbajdžan a u Irskoj će Ivana Mašinu zamijeniti Davor Vidiš, piše Večernji list u nedjelju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.