Vrdoljak i Linić

Slučaj Ina – MOL: U arbitraži teškoj milijarde kuna saslušana dvojica Milanovićevih ministara

Jagoda Marić

 Malo se zna o tome što se događa u sporu u kojem MOL traži milijarde kuna odštete, pozivajući se na to da je Hrvatska prekršila Ugovor o energetskoj povelji, jer nije poštovala ugovor kojim je od Ine trebala preuzeti energetski biznis



ZAGREB Nakon što je Hrvatska izgubila na arbitraži od MOL-a u Ženevi, premijer Andrej Plenković najavio je da će država pokušati otkupiti MOL-ove dionice u Ini, a to se vjerojatno neće dogoditi dok ne završi druga arbitraža, ona koja se vodi pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) koja je pokrenuta u prosincu prošle godine. Malo se zna o tome što se događa u sporu u kojem MOL traži milijarde kuna odštete, pozivajući se na to da je Hrvatska prekršila Ugovor o energetskoj povelji, jer nije poštovala ugovor kojim je od Ine trebala preuzeti energetski biznis. Na stranicama ICSID-a mogu se tek pročitati kratke informacije, primjerice o tome kad su u postupku prihvaćeni novi dokumenti ili dokazi, ali ne i koji, te da su saslušani svjedoci, ali ne i koji.


Na poziv države


Ipak, na tom su arbitražnom sudištu zadnji put kad su bili pozvani i svjedoci, krajem srpnja ove godine, saslušana i dvojica bivših ministara iz Vlade Zorana Milanovića, ministar financija Slavko Linić i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Oba bivša dužnosnika potvrdila su nam da su svjedočili, da ih je kao svjedoke pozvala država, ali o detaljima svjedočenja nisu mogli govoriti.


U mandatu Milanovićeve Vlade ni Linić ni Vrdoljak nisu imali bajkovite odnose s MOL-om, Vrdoljak je kao resorni ministar i krenuo u arbitražu s tom kompanijom kad je postalo jasno da je dogovor dvaju najvećih dioničara, Vlade i MOL-a, oko upravljanja Inom nemoguć. Iako je i mađarska vlada na sjednici na kojoj je MOL-u dala zeleno svjetlo da prodao udio u Ini, kao argument uzimala Linićeve izjave koje po njima nisu bile u duhu suradnje i promicanja ulaganja, Linić u zadnjem mandatu nije imao Inu u svome resoru, pa o njoj nije ni donosio odluke. No, Linić je bio potpredsjednik za gospodarstvo u Vladi Ivice Račana kad je MOL kupio 25 posto plus jednu dionicu Ine i vjerojatno je arbitrima mogao reći puno više o tom vremenu.

Osim njih dvojice, na svjedočenju su se navodno pojavili i član uprave Ine Davor Mayer koji u tom tijelu predstavlja Vladu, ali tu informaciju nismo uspjeli i službeno potvrditi. Uz to, na svjedočenje su bili pozvani i predstavnici mirovinskih fondova koji su sudjelovali u kupnji Ininih dionica u javnoj ponudi, ali su ih kasnije dijelom prodali MOL-u, a u Londonu se, gdje je održano ročište, prema našim informacijama pojavio Dubravko Štimac iz fonda PBZ Croatia osiguranje.


Milijarde kuna odštete




Odluka arbitraže u Washingtonu, ako ode na MOL-ovu stranu, mogla bi značiti da će država platiti milijarde kuna odštete jer nije ispoštovala obveze iz Glavnog ugovora o plinskom poslovanju i njegovih dodataka, na što se obvezala početkom 2009. godine, ona bi mogla utjecati i na buduće odnose dva najveća dioničara u Ini. Ipak, naši sugovornici iz Vlade ističu da će država i MOL morati postići neki dogovor oko suradnje u Ini jer pogrešno je čekati odluku arbitraže, koja se ne mora ni dogoditi sljedećih godinu dana.


Jučer smo pokušali provjeriti i informaciju je li se netko iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) odazvao pozivu države za svjedočenje, no iz te su nam agencije odgovorili da takve informacije ne mogu davati, a bio bi popriličan skandal da je država tražila svjedočenje ljudi iz svoje institucije, a da se oni nisu odazvali.