UPOZORENJE STOŽERA

Slijedi ograničavanje kupnje namirnica ako sebični pojedinci nastave gomilati zalihe

Portal Novilist.hr

Foto M. GRACIN

Foto M. GRACIN

Razmišljamo i o ograničavanju količine namirnica u kupnji, no nestašica nema, možda ćemo krenuti s preporukama, ali to sada nije tako veliki problem. Nema razloga za brigu, nema razloga za stvaranje zaliha, nažalost zbog sebičnih pojedinaca koji kupuju previše i o tome razmišljamo, kazao je Božinović



ZAGREB – Davor Božinović je komentirao aktualnu situaciju i moguće uvođenje još strožih mjera ponašanja za građane i gospodarstvo.


– Informirao sam vas o zapažanjima kako se rađani i poslovni subjekti odnose prema mjerama i restrikcijama koje obustavljaju niz djelatnosti. Uglavnom se provode dobro, ali ima i neodgovornog ponašanja, to moramo konstatirati.


Mi upućujemo apel građanima da ostanu doma osim onih koji moraju otići na posao, a tu smo postavili pravila za poslovne subjekte i građane, ne više od 5 ljudi, socijalna distanca, itd.




Mi ćemo dijelove stožera na lokalnoj i regionalnoj zajednici alarmirati da kontroliraju pojačanu provedbu ovih mjera, također i policiju koja će više i češće patrolirati pogotovo tamo gdje se okuplja veći broj građana i ukazivati da se svi trebaju držati preporuka.


Kao što je više puta rečeno, pratimo situaciju i vjerojatno ćemo dopunjavati odluku prema nekim rizičnim okupljanjima, to se odnosi na dječja igrališta, ali i na još neka okupljanja kao što su sprovodi, svadbe, te ćemo morati naći mjeru regulacije.


Promet međunarodnih roba ide bez problema, uočili smo veliku gužvu na talijansko slovenskoj granici, skupilo se više od 1.000 kamiona, pa se krenulo u konvoj. Pričao sam sa slovenskim kolegom i dogovorili smo da hrvatski vozači neće morati u te konvoje već će moći koristiti druge granične prijelaze, prije svega Rupu i Pasjak.


Interes je pomoći prijevoznicima da roba dođe na police. Na granici je prošlo više od 1.300 kamiona, taj dio ide dobro i bez problema, a promet putnika je praktično stao. Od jučer u RH, osim nekoliko desetaka putnika, nije ušao niti jedan strani državljanin.


Ako bude previše neodogovrnog ponašanja naše će mjere morati biti restriktivnije. Nitko to ne želi, ali to ponajprije ovisi o svim građanima RH.


Preporuka prema starijima i osobama s kroničnim bolestima je da ne izlaze. S Crvenim križem dogovaramo dostavu svega što je potrebno, ponosan sam što imamo grupe mladih, susjeda, koji se organiziraju, pokazuje se solidarnost i zajedništvo hrvatskih ljudi, samo to će nam pomoći da sve ovo traje što kraće i sa što manjim polsjedicama.


Razmišljamo i o ograničavanju količine namirnica u kupnji, no nestašica nema, možda ćemo krenuti s preporukama, ali to sada nije tako veliki problem. Nema razloga za brigu, nema razloga za stvaranje zaliha, nažalost zbog sebičnih pojedinaca koji kupuju previše i o tome razmišljamo, kazao je Božinović.


Krunoslav Capak je kazao kako se okolnosti novih zaraza istražuju, ali da neće govoriti na kojim su lokacijama i koji je identitet tih ljudi, jer se oni onda stigmatiziraju i susjedi bježe od njih.


– Nećemo objavljivati podatke, jer želimo izbjeći ove situacije.


Mogu reći da su u bolnici Dubrava tri pozitivne osobe, tri liječnika su pozitivna i lako može biti da se zarazi netko od pacijenata. Tamo ih još ima koji su ostali jer ne mogu zbog osnovnih bolesti biti otpušteni ili n mogu biti u samoizolaciji, tamo imamo određeni broj tih pacijenata. Oni ostali su svi koji su mogli biti otpušteni su iz bolnice.


– U ovoj zemlji postoji epidemiološka struka, jedan od njih sam ja, dijelom radim kao epidemiolog. Gosp. Nakić me pitao što da radi jer dolazi s Malte, koja nije na listi zemalja u posebnom režimu. Nakon toga me pitao da je kratko u tranzitu bio u Austriji. Tranzit aerodorma nije na listi, nakon što sam saznao kako se tamo kretao i je li imao bliski kontakt rekao sam mu da može ići raditi.


Ministar Vili Beroš kako je trenutno 11 pozitivnih liječnika, kao i da trenutno ne zna koliko je medicinskih sestara.


– Epidemiološka situacija ukazuje na određenu lokalnu transmisiju, no sada je to irelevantno, znamo broj oboljelih, dinamiku povećanja, očekujemo idućih dana i veći broj, ali jutros smo prilično sretni ovom dinamikom i nastojat ćemo je što dulje zadržati, kazao je Beroš.


Skoro 13.000 osoba je u samoizolaciji, 790 osoba su kontakti, 84 u karanteni od čega su 52 hrvatska državljana, a 18 vozača je u karanteni.