Matematika

Škorina sugestija da se ponište listići nije presudila: Pobjednika je definitivno odlučio – Zagreb

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Razočaranih birača, zacijelo iz desnog političkog spektra, najviše je u Slavoniji, u nekih sredinama i više od pet posto, ali i u Zagrebu te Dalmaciji, tako da HDZ mora ozbiljno razmisliti što će učiniti sa snažnom konkurencijom koju je ta stranka dobila u Miroslavu Škori



Poraz HDZ-ove kandidatkinje i aktualne predsjednice države znatno je teži od poraza koji je prije pet godina pretrpio lijevi kandidat Ivo Josipović, piše u ponedjeljak Večernji list.


Ne računajući inozemne glasove, Kolinda Grabar-Kitarović pobijedila je tada Josipovića s nešto manje od dvije tisuće glasova prednosti, da bi se sada ta razlika između Zorana Milanovića i nje popela na 144 tisuća, navodi dnevnik.


Toliki zaostatak Grabar-Kitarović ne bi mogla pokriti i da je svaki od 89 tisuća birača koji je prekrižio svoj listić glasao za nju.




Mnogi Škorini glasači zacijelo su poslušali novu zvijezdu na desnoj političkoj orbiti i prekrižili listiće, no ni taj potez nije presudio ishod izbora, kao što ga nisu presudili ni birači koji su glasali u inozemstvu!


Nevažećih je bilo 4,3 posto glasačkih listića što dosad nije bilo viđeno na predsjedničkim izborima. Prije pet godina udio nevažećih listića bio je 2,7 posto. Najmanje nevažećih listića bilo je u inozemstvu, 1,5 posto.


Razočaranih birača, zacijelo iz desnog političkog spektra, najviše je u Slavoniji, u nekih sredinama i više od pet posto, ali i u Zagrebu te Dalmaciji, tako da HDZ mora ozbiljno razmisliti što će učiniti sa snažnom konkurencijom koju je ta stranka dobila u Miroslavu Škori.


Uzmu li se u obzir oni koji su se ipak svrstali za jedno od dvoje kandidata, Kolinda Grabar-Kitarović vodeća je u slavonskim i južnim jadranskim županijama te Karlovcu i Lici, tradicionalnim uporištima HDZ-a, dok je Milanović nadmoćno pobijedio u lijevim utvrdama Istri s čak 80 posto, Primorju, sjeverozapadnim dijelovima zemlje te gradu Zagrebu, donosi Večernji list.