Državni i lokalni službenici

Sindikat zgranut ukidanjem Državnog inspektorata

Bojana Mrvoš Pavić

Sindikat je ogorčen informacijama objavljenim jučer u našem listu, prema kojima se od 1. siječnja iduće godine gasi Državni inspektorat, a njegovi zaposlenici prebacuju u nekoliko ministarstava



ZAGREB » Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH poslao je Vladi pismo u kojem traži sastanak na kojem će dobiti informacije o sudbini Državnog inspektorata, kako bi zaposlenima mogao »reći nešto više o tome kakvo im ”odijelo” šivaju Vladini krojači«.


   Sindikat je ogorčen informacijama objavljenim jučer u našem listu, prema kojima se od 1. siječnja iduće godine gasi Državni inspektorat, a njegovi zaposlenici prebacuju u nekoliko ministarstava, pri čemu bi određeni broj zaposlenih mogao u prijevremenu mirovinu. Kako naglašava glavni tajnik sindikata, Siniša Kuhar, za razliku od upita Novog lista, koji je dobio odgovor na pitanje gasi li se Inspektorat, Sindikatu je na isto pitanje, istog dana, odgovoreno kako Vlada odluku o transformaciji Inspektorata još uvijek nije donijela.


   – Vladine smjernice ekonomske i fiskalne politike, u kojima je objavljeno da će se Državni inspektorat transformirati iz samostalnog i neovisnog državnog tijela u inspekcijske službe u okviru različitih ministarstava, nagnalo je njegove zaposlenike na obraćanje Sindikatu s ciljem dobivanja informacija o procesu o kojem ovisi hoće li se i pod kojim uvjetima nastaviti njihova državna služba. Sindikat se promptno obratio Državnom inspektoratu i njegovoj čelnici, glavnoj inspektorici Boženi Vrbanić, koja je odgovorila kako »za sada Vlada RH još uvijek nije donijela odluku o transformaciji te Inspektorat nije u mogućnosti niti izvijestiti o posljedicama koje će ovaj mogući proces imati po radno pravni status državnih službenika i namještenika zaposlenih«, kaže Kuhar.




Kako nastavlja, »ono što nije mogao dobiti Sindikat od glavne inspektorice, dobili su čitatelji Novog lista pa tako i zaposlenici Državnog inspektorata od neimenovanog Vladinog dužnosnika, koji već zna tko će gdje raditi, kao i tko više neće raditi, a kojem je i poznata dobna struktura inspektora kojih je više od 50 posto u dobi iznad 50 godina pa će neki od tih »staraca« biti poslani u prijevremenu mirovinu«. Novi list, ispravljamo glavnog tajnika, informacije nije dobio od »neimenovanog Vladinog dužnosnika« već, nakon upita postavljenog Vladinom Uredu za odnose s javnošću, od službenika tog ureda.