Na snazi od 1. prosinca

Sindikat kriminalističke policije protiv primjene izmijenjenog Zakona o kaznenom postupku

Hina

Ovakve izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku mogu negativno utjecati na sigurnost građana, kaže sindikat



Sindikat kriminalističke policije zatražio je odgodu primjene izmijenjenog Zakona o kaznenom postupku, koji treba stupiti na snagu 1. prosinca, jer će, kako su priopćili, znatno otežati rad policije i dovesti do značajnog pada broja razriješenih kaznenih djela.


U priopćenju koje je Sindikat kriminalističke policije dostavio medijima u petak kasnio navečer, kaže se da izmjene zakona “drastično” zadiru u dosadašnji rad policije i da će znatno otežavati provođenje izvida kaznenih djela.


Između ostalog, izmjene onemogućavaju obavljanje obavijesnog razgovora s osumnjičenikom, pa je pitanje kako će nakon njih policija uopće okvalificirati kazneno djelo, utvrditi tko je žrtva kaznenog djela, tko je presumptivni svjedok a tko počinitelj, kaže se.




Također, izmjene otvaraju pitanje utvrđivanja alibija, ispitivanja djece počinitelja kaznih djela i drugo, kažu u priopćenju i napominju da su tijekom edukacije za nove odredbe brojna pitanja ostala bez konkretnih odgovora.


Ovakve izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku mogu negativno utjecati na sigurnost građana, kaže sindikat i ističe zahtjev da se odgodi primjena zakona, tim više što je najavljeno da će uskoro početi izrada popuno novog Zakona o kaznenom postupku, kaže se u priopćenju Sindikata kriminalističke policije.