Medicinska škola

Seksualni skandal u pulskoj školi: Ravnateljica smijenjena jer je štitila profesora koji je ignorirao slučaj

Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ



Školski odbor Medicinske škole u Puli u petak je smijenio ravnateljicu škole Gordanu Ćoso, a vršiteljicom dužnosti ravnateljice imenovana je dosadašnja predsjednica Školskog odbora Sanja Benazić-Kliba. Razlog smjene zasad nitko u školi ne želi službeno potvrditi.


Iako smijenjena, bivša ravnateljica Ćoso danas je došla na svoje radno mjesto, čime je dala do znanja da ne priznaje odluku o smjeni. U telefonskom razgovoru nije željela ništa komentirati, rekavši da će se očitovati nakon što sve nadležne institucije donesu konačnu odluke. Uputili smo se u školu te bivšu ravnateljicu zatekli na hodniku. Doslovno je pobjegla od nas, ponovivši tek da će se očitovati uskoro te nam prilikom izlaska iz škole zatvorila vrata pred nosom.


O smjeni ravnateljice i slučaju seksualnog uznemiravanja doznali smo upravo “iznutra”, iz samog kolektiva.




Kako doznajemo od člana Školskog odbora (podaci poznati redakciji, op. n.), smjeni ravnateljice kulminirao je njezin odnos prema jednom profesoru škole (ime poznato redakciji, op. n.), s kojim u kolektivu već godinama imaju problema, a kojeg ravnateljica navodno cijelo vrijeme štiti i pokriva. Kako tvrdi naš izvor, dotični profesor učestalo kasni na nastavu ili se uopće ne pojavljuje na radnom mjestu, a okidač je nedavni slučaj na njegovom satu kada je među učenicima došlo do neprimjerenog seksualnog ponašanja.


– Škola već duže vremena ima problema s tim profesorom, a ovo što se dogodilo na satu je bila kap koja je prelila čašu. Prema tvrdnjama jedne učenice, došlo je do seksualnog uznemiravanja, a navodno ju je kolega iz razreda na satu pipkao i zavlačio joj ruke u gaćice i grudnjak. Nakon što je djevojčica roditeljima prenijela što se dogodilo, ravnateljica je uz suglasnost Školskog odbora donijela odluku o izvanrednom otkazu dotičnom profesoru. Međutim, nekoliko dana kasnije ravnateljica je odluku o otkazu željela povući i tako vratiti profesora na posao, s čime se nije složio Školski odbor.


Nakon tog poteza ravnateljice, Školski odbor je izgubio povjerenje u nju, tim više jer protiv tog profesora postoje i ranije opomene i pritužbe, a ravnateljica mu već duže vrijeme “gleda kroz prste”. Zbog toga je Školski odbor 16. studenog donio odluku o smjeni ravnateljice, no Gordana Ćoso to izgleda ne želi prihvatiti, kaže naš izvor. 


No profesoru informatike u pulskoj Medicinskoj školi na čijem se satu dogodio niz neprimjerenih seksualnih radnji, ipak slijedi otkaz.


Potvrdila nam je to vršiteljica dužnosti ravnateljice Sanja Benazić-Kliba koja veli da dotični profesor (podaci poznati redakciji) više nije u školi i ne drži nastavu, a nije niti na bolovanju. Škola je već naša zamjenu za smijenjenog profesora, a kako doznajemo, nastava se odvija redovito bez obzira na aktualne događaje. Kao što smo jučer izvijestili, 16. studenog Školski odbor smijenio je dosadašnju ravnateljicu Gordanu Ćoso jer je povukla odluku o otkazu profesoru informatike koji nije reagirao na seksualno uznemiravanje na njegovom satu.


Benazić-Kliba navela je da profesoru još nije otkazan ugovor o radu, pojasnivši da je u tijeku poništenje odluke ravnateljice koja ga je prvo smijenila, pa vratila na posao, nakon čega će mu se i uručiti otkazivanje ugovora o radu.